poniedziałek, 16 marca 2020

CHLEB BIAŁKOWY BEZ DROŻDŻY

Chlebek z dodatkiem sody zrobiłam jakiś tydzień temu z ciekawości. Nikt wtedy nie przypuszczał, że taki przepis będzie bardzo przydatny. Chleb nie smakuje jak ten na drożdżach, ale może być jego smacznym zamiennikiem. Kto dysponuję takimi składnikami może go upiec :) 


SKŁADNIKI :
5 całych jajek
50 dag  sera ,,z wiaderka''
20 dag płatków owsianych
10 dag siemienia lnianego
4 dag ziarenek chia lub innych ulubionych
kopiata łyżeczka soli
3 płaskie łyżeczki sody


WYKONANIE:

Płatki i siemię lniane mielimy, dodajemy pozostałe sypkie składniki, mieszamy.
Jajka i serek łączymy, dodajemy powyższe składniki i dobrze mieszamy. Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto, możemy posypać dowolnymi ziarnami, pieczemy w nagrzanym piekarniku - 180 st. C ok. godziny. Studzimy na kratce. Kroimy po całkowitym wystudzeniu. Smacznego :)


Przepis znaleziony TUTAJ

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz