środa, 18 marca 2020

CIASTO BANANOWO CZEKOLADOWE

Chciałam wykorzystać bardzo dojrzałe banany, więc znalazłam przepis i raz dwa je zrobiłam. I już wiem że zostanie u nas na zawsze bo jest REWELACYJNE :) Na dodatek proste i szybkie w wykonaniu. Polecam upiec a nie pożałujecie :)


SKŁADNIKI:
3 bardzo dojrzałe banany
2 całe jajka
120 ml oleju
20 dag mąki pszennej
4 dag kakao
po 1 łyżeczce proszku do pieczenia i sody
0,5 tabliczki mlecznej czekolady
0,5 opakowania cukru waniliowego
12 dag cukru pudru


WYKONANIE:
Piekarnik nagrzewamy na 170 st.C. Banany rozgniatamy widelcem, dodajemy jajka i olej mieszamy.
Wszystkie sypkie składniki przesiewamy, dodajemy do miski z bananami, siekamy czekoladę i wsypujemy do ciasta. Mieszamy za pomocą łyżki i wlewamy do keksówki (wykładamy papierem do pieczenia). Wyrównujemy i pieczemy ok 70 minut (najlepiej po godzinie sprawdzić patyczkiem) Temp. 170 st. C- góra dół.
Ostudzić na kratce. Posypać cukrem pudrem. Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz