Babeczki zrobiłam na podstawie przepisu na ciasto czekoladowo bananowe, jednak ze względu na braki w produktach musiałam trochę pokombinować. Wyszły przepyszne i bez zakalca. Polecam :)
SKŁADNIKI NA 16 BABECZEK:
2 bardzo dojrzałe banany
1 jabłko
10 dag cukru (można dać więcej)
2 budynie czekoladowe po 40 g
1 łyżka kakao
12 dag mąki pszennej
po 1 łyżeczce proszku i sody
0,5 opakowania cukru waniliowego
2 jajka
120 ml oleju
1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
WYKONANIE:
Czekoladę posiekać.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
Banany rozgnieść, jabłko obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach, dodać 2 jajka, olej, cukier i wymieszać.
Sypkie składniki przesiać i razem z czekoladą dodać do miski. Wymieszać i nakładać do papilotki do 2/3 wysokości.
Piec w nagrzanym piekarniku w 170 st.C ok.25-30 minut. Sprawdzić patyczkiem. Po upieczeniu i ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz