SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 20/25 CM
CIASTO:
30 dag mąki
15 dag startej na drobnych oczkach marchewki
20 dag masła
SER:
1 kg sera zmielonego (z wiaderka)
2 całe jajka
szklanka cukru
0,5 opakowania cukru waniliowego
2 jasne budynie
25 dag rozpuszczonego zimnego masła lub margaryny
sok z połowy cytryny
WYKONANIE:
CIASTO:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy marchew i masło. Siekamy a następnie zagniatamy ciasto.
Ciasto dzielimy na pół i zawijamy w folię spożywczą. Jedno ciasto chowamy do zamrażarki, a drugie do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto z lodówki wałkujemy i wykładamy do formy ( z papierem do pieczenia)
Pieczemy 15 minut w 180 st.C ustawienie góra dół.
SER:
Do miski przekładamy wszystkie składniki i krótko miksujemy. Wylewamy na podpieczone ciasto. Na ser ścieramy ciasto z zamrażarki (na tarce o dużych oczkach.)
Sernik pieczemy ok 1 godziny. Studzimy w uchylonym piekarniku.
Smacznego :)
smakowite ciasto;)
OdpowiedzUsuńDziekuje i Pozdrawiam 😉
UsuńSerniki uwielbiam. Fajny pomysł z tą marchewką :)
OdpowiedzUsuńDziękuję 😁 Pozdrawiam 😉
Usuń