SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚR. 26 CM
SPÓD:
30 dag mąki
20 dag miękkiego masła
10 dag cukru
SER:
1 kg sera z wiaderka
puszka mleka zagęszczonego słodzonego
4 łyżki cukru
2 jasne budynie
5 jajek
0,5 szklanki mleka
cukier waniliowy, sok z 0,5 cytryny
WYKONANIE:
SPÓD:
Mąkę rozcieramy z cukrem i masłem. Połowę wykładamy na tortownicę i lekko dociskamy (wykładamy papierem do pieczenia) i podpiekamy ok 15-20 minut aż się lekko zarumieni. (180 st. C)
SER:
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę.
Budynie mieszamy razem z mlekiem. Do miski przekładamy ser, żółtka, mleko zagęszczone, mleko z budyniami,cukier waniliowy i sok z cytryny. Miksujemy tylko do połączenia składników.
Na podpieczony spód wylewamy ser. Wkładamy do piekarnika na ok. 10-15 minut aż ser się zetnie. Następnie delikatnie wysuwamy i posypujemy kruszonką
Sernik pieczemy ok 60 minut. Najpierw w 180 st. C przez 0,5 godziny. Następnie skręcamy na 160 st. C
Obserwujemy wierzch sernika. Jeśli kruszonka jest blada przedłużamy pieczenie aż się ładnie zarumieni.
Sernik studzimy w zamkniętym piekarniku.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz