niedziela, 15 listopada 2020

CIASTO BALLADYNA

Eleganckie, świetnie prezentujące się oraz przepyszne ciasto na wyjątkowe okazję. Mimo że składa się z wielu warstw jest dość szybkie w przygotowaniu :)  Polecam jest naprawdę wspaniałe :) Przepis podpatrzony w Internecie.

BISZKOPT:
5 jajek ,,L''
3/4 szklanki cukru
2 budynie czekoladowe (po 40 g)
1 szklanka maki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
1 łyżka oleju

KREM:
0,5 l śmietanki 36 %
opakowanie serka mascarpone (250 g)
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka żelatyny
4- 6 łyżek kawy cappuccino

WIERZCH:
2 galaretki malinowe
ok. 0,5 kg mrożonych malin

ORAZ:
ok. 300 g maślanych herbatników
puszka kakaowej masy krówkowej (400 g)
filiżanka kawy do nasączenia



WYKONANIE:
Blachę o wym. 25/35 cm wykładamy papierem do pieczenia (sam spód)

BISZKOPT:
Ubijamy białka na sztywno, partiami wsypujemy cukier. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet. Mieszamy gdy zacznie ,,kipieć'' wlewamy powoli do ubitych białek. 
Cały czas ubijamy
Mąkę z budyniami przesiewamy, wsypujemy do jajek w 3 partiach, delikatnie mieszamy szpatułką. Na końcu wlewamy olej. Ciasto przekładamy na blachę, wyrównujemy i pieczemy w 170 -180 st. C góra dół) około 20 -25 minut. Po ostudzeniu przekrawamy na pół.

KREM:
Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody
Śmietankę ubijamy na sztywno razem z cukrem pudrem, serkiem mascarpone i kawą cappuccino. Żelatynę rozpuszczamy w mikrofali, dodajemy kilka łyżek ubitego kremu mieszamy, sprawdzamy czy żelatyna jest zimna i wlewamy do miski z kremem. Miksujemy do połączenia. Odkładamy na bok 2-3 łyżki kremu. Resztę dzielimy na pół.

WIERZCH:
Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody, dodajemy zamrożone maliny. Mieszamy i obserwujemy. Galaretka szybko tężeję. Możemy schować na chwilę do lodówki.
 
SKŁADANIE:

1biszkopt umieszczamy w blaszce, nasączamy kawą
2 smarujemy 1 połową kremu
3 układamy warstwę herbatników.
4 smarujemy masą krówkową
5 układamy 2 warstwę herbatników
6 smarujemy 2 połową kremu
7 przykrywamy 2 biszkoptem
8 smarujemy odłożonym kremem
9 zalewamy tężącą galaretką z malinami.

Ciasto najlepiej schować na całą noc do lodówki. Smacznego :)

MAŁA RADA:
Możemy nasączyć również herbatniki.





 Przepis wypatrzyłam na  blogu u Lidki ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz