5 jajek ,,L''
3/4 szklanki cukru
2 budynie czekoladowe (po 40 g)
1 szklanka maki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
1 łyżka oleju
KREM:
0,5 l śmietanki 36 %
opakowanie serka mascarpone (250 g)
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka żelatyny
4- 6 łyżek kawy cappuccino
WIERZCH:
2 galaretki malinowe
ok. 0,5 kg mrożonych malin
ORAZ:
ok. 300 g maślanych herbatników
puszka kakaowej masy krówkowej (400 g)
filiżanka kawy do nasączenia
WYKONANIE:
Blachę o wym. 25/35 cm wykładamy papierem do pieczenia (sam spód)
BISZKOPT:
Ubijamy białka na sztywno, partiami wsypujemy cukier. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet. Mieszamy gdy zacznie ,,kipieć'' wlewamy powoli do ubitych białek.
Cały czas ubijamy
Mąkę z budyniami przesiewamy, wsypujemy do jajek w 3 partiach, delikatnie mieszamy szpatułką. Na końcu wlewamy olej. Ciasto przekładamy na blachę, wyrównujemy i pieczemy w 170 -180 st. C góra dół) około 20 -25 minut. Po ostudzeniu przekrawamy na pół.
KREM:
Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody
Śmietankę ubijamy na sztywno razem z cukrem pudrem, serkiem mascarpone i kawą cappuccino. Żelatynę rozpuszczamy w mikrofali, dodajemy kilka łyżek ubitego kremu mieszamy, sprawdzamy czy żelatyna jest zimna i wlewamy do miski z kremem. Miksujemy do połączenia. Odkładamy na bok 2-3 łyżki kremu. Resztę dzielimy na pół.
WIERZCH:
Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody, dodajemy zamrożone maliny. Mieszamy i obserwujemy. Galaretka szybko tężeję. Możemy schować na chwilę do lodówki.
1biszkopt umieszczamy w blaszce, nasączamy kawą
2 smarujemy 1 połową kremu
3 układamy warstwę herbatników.
4 smarujemy masą krówkową
5 układamy 2 warstwę herbatników
6 smarujemy 2 połową kremu
7 przykrywamy 2 biszkoptem
8 smarujemy odłożonym kremem
9 zalewamy tężącą galaretką z malinami.
Ciasto najlepiej schować na całą noc do lodówki. Smacznego :)
MAŁA RADA:
Możemy nasączyć również herbatniki.
Przepis wypatrzyłam na blogu u Lidki ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz