Wspaniałe mocno aromatyczne, pachnące zimą i świętami ciasto z dodatkiem czerwonego słodkiego wina. Dodatkowo wzbogaciłam je o przyprawę do piernika to dodało mu pazura. Świetna konsystencja ciasta, wilgotne a zarazem elastyczne jak gąbka. Na dodatek do zrobienia w kilka chwil i bez użycia miksera. Polecam :)
SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM: 13/29 CM:
MOKRE:
2 jajka
1 szklanka maślanki (dałam pół na pół z jogurtem naturalnym)
0,5 szklanki oleju
szklanka słodkiego czerwonego wina (może być również półsłodkie)
SUCHE:
1 i 3/4 szklanki mąki
1 szklanka cukru
0,5 szklanki ciemnego kakao (można dodać 3/4)
2 płaskie łyżeczki sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżeczki przyprawy do piernika
WYKONANIE:
Do 1 miski przekładamy składniki mokre i dobrze mieszamy.
Do 2 miski przesiewamy wszystkie sypkie składniki, dodajemy cukier i również dobrze mieszamy. Dodajemy składniki mokre do miski ze składnikami suchymi i mieszamy do połączenia składników.
Wlewamy do blachy (spód wykładamy papierem do pieczenia) Pieczemy ok 1 godziny w 180 st. C piekarnik ustawienie góra dół. Sprawdzamy patyczkiem, jeśli jest suchy to ciasto jest upieczone.
Dla wzbogacenia smaku możemy ciasto polać czekoladą. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz