piątek, 11 grudnia 2020

BANANOWIEC PIANKOWIEC

Chodzę po kuchni i patrzę tam kawałek orzechowego biszkoptu, który pozostał mi po zrobieniu tortu, tu bardzo dojrzałe banany. Przeglądam zawartość szafek i znajduję galaretki a w lodówce jogurt. W mojej  głowie zapala się światełko i zabieram się za przygotowanie tego ciacha. Efekt finalny zaskoczył nawet mnie, nie przepadam za ciastami z bananami. To wyszło wyborne, delikatne i nie za słodkie. Można zrobić ze zwykłym biszkoptem lub okrągłymi biszkoptami. Uzyskujemy wtedy ciasto bez pieczenia :)




 SKŁADNIKI NA MAŁĄ TORTOWNICĘ O ŚR 20-21 CM LUB MISKĘ:

SPÓD:
cienki biszkopt o dowolnym smaku o śr. 24 cm lub opakowanie okrągłych biszkoptów

WARSTWA BANANOWA:
4 bardzo dojrzałe banany
galaretka cytrynowa
sok z połowy cytryny lub dopasować do smaku

ŚRODEK:
galaretka agrestowa

WARSTWA JOGURTOWA:
jogurt grecki 400 g
2-3 łyżki cukru pudru
galaretka truskawkowa

ORAZ:
herbatniki w czekoladzie
mleko do nasączenia






WYKONANIE:
1.Galaretkę agrestową rozpuszczamy w 2 szklankach wody. Odstawiamy do wystudzenia.

2.Galaretkę truskawkową i cytrynową rozpuszczamy w 0,5 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia

3.Miskę wykładamy folią spożywczą, umieszczamy biszkopt lub biszkopty jeśli trzeba docinamy i lekko nasączamy mlekiem lub kawą.

4.WARSTWA BANANOWA:
Banany miksujemy na gładko w blederze razem z sokiem z cytryny. Wlewamy zimną galaretkę cytrynowa i miksujemy do połączenia. Odstawiamy na chwilę do lodówki. Jak zacznie tężeć wylewamy na biszkopt. chowamy na chwilę do lodówki

5. Wylewamy tężejącą galaretkę agrestową. Chowamy na chwilę do lodówki.

6. Jogurt miksujemy z cukrem pudrem, wlewamy galaretkę truskawkową i chwilę miksujemy.
Wylewamy na galaretkę i wyrównujemy.

7. herbatniki moczymy w mleku i układamy na masę jogurtową. Ciasto chowamy na całą noc do lodówki.

8. Następnego dnia ciasto odwracamy na deskę, ściągamy miskę i folię. Smacznego :)
 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz