środa, 27 stycznia 2021

PĄCZKI KWIATUSZKI

Urocze pączki w kształcie kwiatka zobaczyłam na kanale u Marioli  Klik. Postanowiłam również je zrobić, ale z własnego wypróbowanego przepisu na pączki na piwie. Warto zaznaczyć że z  tego przepisu pączki wychodzą bardzo lekkie i puszyste :) Polecam zrobić, buzie waszych dzieci będą uśmiechnięte na widok takiego ślicznego pączka :)







SKŁADNIKI NA OKOŁO 30 KWIATKÓW:

50-60 dag mąki pszennej
5 łyżek cukru + łyżka do drożdży
50 g drożdży
2 całe jajka
1 łyżka cukru waniliowego
0,5 szklanki mleka
niecała szklanka piwa (u mnie cytrynowe bezalkoholowe)
łyżka wódki
40 g masła 

ORAZ:
tłuszcz do smażenia
marmolada, masa krówkowa do nadzienia
cukier puder do posypania

WYKONANIE:
Mleko podgrzewamy, kruszymy drożdże, dodajemy cukier i mieszamy. Dodajemy 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestudzenia. Jajka ubijamy z cukrami na puszystą masę.

Do dużej miski przesiewamy mąkę (najpierw 0,5 kg), dodajemy jajka, masło, piwo, podrośnięte  drożdże, wódkę. Zarabiamy gładkie ciasto, dodajemy resztę mąki jeśli ciasto lepi się do rąk. Miskę z ciastem odstawiamy do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i dzielimy na 2 części. Każdą część wałkujemy, szklanką wykrawamy kółka. Na środek każdego krążka przykładamy zakrętkę od wody (użyłam pełnej butelki z wodą) i przyciskamy




Nacinamy 7 lub 8 razy, przyciskamy palcami robiąc w ten sposób płatki. Kwiatki odstawiamy na chwilę do napuszenia. 





Tłuszcz nagrzewamy, delikatnie przekładamy nasze kwiatki np. za pomocą łopatki i smażymy na średnim ogniu z obu stron.


Odsączamy na ręczniku papierowym. Środki kwiatków wypełniamy marmoladą i masą krówkową. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz