Według mnie to najlepsze ciasto z makiem jakie kiedykolwiek robiłam. Polecam :)
1.CIASTO KRUCHE:
2,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
0,5 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
25 dag masła lub margaryny
2 żółtka
2-3 łyżki śmietany lub zimnej wody
2.MAK:
puszka maku w puszce firmy Bakalland
2-3 łyżki zmielonych orzechów
2 białka
kilka kropli olejku migdałowego
2-4 łyżki cukru pudru do smaku
łyżka mąki ziemniaczanej
3.KREM ORZECHOWY:
szklanka mleka lub śmietanki 36 %
0,5 szklanki cukru
30 dag zmielonych orzechów
30 dag masła w temp pokojowej
4.BISZKOPT:
3 jajka
0,5 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
łyżka mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia i octu
ORAZ:
3-4 łyżki ulubionej konfitury lub smażonych jabłek
1. Mąki mieszamy z proszkiem i cukrem pudrem, dodajemy masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka i śmietanę. Szybko zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na pół.
jedną część wałkujemy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (wym. 25/40 cm)
Podpiekamy ok 15 minut , aż się lekko zarumieni -w 180 st. C.
2. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz orzechy i mak. Delikatnie mieszamy. Dolewamy kilka kropli olejku (wg gustu) oraz mąkę. Mieszamy i wylewamy na podpieczone kruche ciasto. Mak równo rozsmarowujemy.
Drugą część ciasta z lodówki wałkujemy i przykrywamy mak. Ciasto dziurkujemy widelcem i pieczemy ok 30 minut w 180 st. C góra dół. Ciasto ma się ładnie zarumienić.
3. Mleko lub śmietankę gotujemy razem z cukrem, dodajemy orzechy. Chwilkę gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszamy. Odstawiamy na bok do wystudzenia.
Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce zimnych orzechów. Na końcu można wlać łyżeczkę alkoholu, to podkręci smak kremu ;)
4. Ubijamy białka na sztywno, wsypujemy powoli cukier i miksujemy. Żółtka mieszamy z proszkiem i octem, wlewamy powoli do białek i cały czas miksujemy.
Mąki przesiewamy, dodajemy do ubitych jajek najlepiej na 3 razy. Mieszamy delikatnie łyżką.
Wylewamy na blachę, wykładamy dół papierem do pieczenia (blacha taka sama jak piekliśmy ciasto kruche) Pieczemy ok 20 minut w 170 st. C góra dół.
PRZEKŁADANIE:
Ciasto z makiem smarujemy ulubioną konfiturą, wykładamy krem orzechowy. Przykładamy biszkoptem. Wierzch możemy polać polewą lub posypać cukrem pudrem. Smacznego :)
Przepis na polewę >>> (wystarczy zrobić z 0,5 porcji ) KLIK
Na dole linki do przepisów na ciasta z powyższego zdjęcia ;)
2.Świąteczne ciasto z galaretką-https://paninadeser.blogspot.com/2021/01/swiateczne-ciasto-z-galaretka.html
3. Makowiec ^^
5. Piernik staropolski-https://paninadeser.blogspot.com/2017/11/piernik-staropolski.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz