Wspaniale kruche ciasteczka z dodatkiem marchewki. Na dodatek bardzo proste w przygotowaniu. Polecam :)
SKŁADNIKI:
30 dag mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
15 dag startej na drobnej tarce marchewki
20 dag masła
twarda marmolada do nadzienia
cukier puder do posypania
WYKONANIE:
Mąkę z proszkiem przesiewamy, dodajemy marchewkę i masło. Siekamy i zagniatamy ciasto, jeśli jest taka potrzeba możemy dodać odrobinę zimnej wody. Ciasto owijamy i chowamy na 1 godz do lodówki.
Po tym czasie połowę ciasta cienko wałkujemy, radełkiem kroimy kwadraty, nakładamy marmoladę i ciastka dowolnie sklejamy w rulony lub trójkąty. Z drugą częścią ciasta tak samo postępujemy. Pieczemy w 180 st. C ok 20- 30 minut, aż ciastka się ładnie zarumienią. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz