niedziela, 14 marca 2021

SZARLOTKA Z BEZĄ

Jedna z lepszych szarlotek jakie kiedykolwiek robiłam. Do ciasta oprócz mąki pszennej dodajemy krupczatkę, dzięki niej ciasto wychodzi bardzo kruche. Z przepisu wychodzi wielka blacha ciasta. Polecam, szarlotka jest rewelacyjna :)





SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM: 25/40 CM:
CIASTO:

2 całe jajka
3 żółtka
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
łyżka cukru waniliowego
2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
2 szklanki maki krupczatki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag schłodzonego masła lub margaryny

NADZIENIE:
2 kg jabłek najlepiej szarej renety
cukier do smaku
1-2 łyżki cynamonu
galaretka cytrynowa

BEZA:
3 białka
3 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej


WYKONANIE:
CIASTO:
Jajka i żółtka ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym  na biały , puszysty krem.
Do miski przekładamy obie mąki, dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy, dodajemy masło i dobrze siekamy. Następnie dodajemy śmietanę, ubite jajka i zagniatamy ciasto. Chowamy do lodówki.

NADZIENIE:
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, podlewamy odrobiną wody i dusimy na małym ogniu, często mieszając. Gdy jabłka zaczynają się rozpadać dodajemy cukier do smaku i cynamon. Pod koniec wsypujemy galaretkę. Mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.

PRZYGOTOWANIE CIASTA DO PIECZENIA:
Ciasto z lodówki dzielimy na 2 części większą i mniejszą.
Większą wałkujemy i wykładamy na dużą blachę (wykładamy papierem do pieczenia)
Podpiekamy ok. 10 - 15 minut w 200 st. C aż lekko się zarumieni. Mniejszą część ciasta chowamy do lodówki.
BEZA:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i dobrze ubijamy (5 minut) Pod koniec dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki.


KOŃCOWE SKŁADANIE CIASTA I PIECZENIE:
Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka, smarujemy bezę, ścieramy ciasto z lodówki.
Pieczemy ok. 1 godzinę w 180 st. C ustawienie góra dół.
Smacznego :) 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz