To najlepszy piernik jaki kiedykolwiek jadłam. Miękki, delikatny i rozpływający się w ustach. Po prostu pychotka :) Zachęcam do upieczenia na nadchodzące święta lub po prostu na deser do kawy :)
SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM: 25/35 CM:
CIASTO:
4 jajka
0,5 szklanki cukru
1 szklanka miodu (sztuczny lub prawdziwy)
1 szklanka mocnej herbaty (z 2-3 torebek)
3/4 szklanki oleju
3 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki sody
2 łyżki przyprawy do piernika
łyżka kakao
KREM:
6 łyżek kaszy manny
2 szklanki mleka
6-8 łyżek cukru
25 dag masła w temp pokojowej
1 łyżka cukru waniliowego
kilka kropli olejku migdałowego
ORAZ:
mały słoik powideł śliwkowych
POLEWA:
0,5 tabliczki mlecznej czekolady
1-2 łyżki śmietany 30 lub 36 %
migdały lub kokosy do dekoracji
WYKONANIE:
CIASTO:
Całe jajka ubijamy z cukrami na białą i puszystą masę, powoli wlewamy zimną herbatę, miód oraz olej. Mąkę przesiewamy razem z sodą, kakao i przyprawą do piernika.
Dodajemy w 3 partiach i miksujemy tylko do połączenia składników.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i pieczemy ok 45-50 minut do suchego patyczka- temp 175 st. C ustawienie góra dół.
Po wystudzeniu ciasto przekrawamy na pół.
KREM:
Mleko, kasze mannę i cukry przekładamy do garnka, mieszamy i stawiamy na małym ogniu, ciągle mieszamy. Gotujemy przez chwilę aż kaszka zrobi się gęsta. Odstawiamy i przykrywamy folią do wystudzenia.
Masło ubijamy na puch, dodajemy po łyżce zimnej kaszki, na końcu dodajemy kilka kropli olejku wg. uznania. Krem dzielimy na 2 części. Większą i mniejszą
SKŁADANIE:
1. blat ciasta
2.pół słoika powidła śliwkowego
3. większa część kremu
4. ciasto
5. reszta powidła
6. reszta kremu
7. polewa
Ciasto chowamy do lodówki i robimy polewę.
POLEWA:
W kąpieli wodnej podgrzewamy śmietankę, dodajemy czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia.
Polewamy po kremie, dekorujemy. Ciasto chowamy na 1-2 godziny do lodówki.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz