poniedziałek, 8 listopada 2021

CIASTO LUKSUSOWE

 Po długiej przerwie powracam z bardzo ciekawym przepisem na wielowarstwowe ciasto pełne smaków. Przepis pochodzi z mojego starego zeszytu z małymi modyfikacjami

Ciasto nie jest skomplikowane, najdłużej trwa wypieczenie 4 blatów a potem już z górki ;) Polecam zrobić na święta lub inne uroczystości. Ciasto najlepiej smakuje na 3 lub 4 dzień po przełożeniu :)



SKŁADNIKI NA 2 BLATY CIASTA:

4 jajka w temp. pokojowej

15 dag cukru

20 dag maki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/3 łyżeczki sody

0,5 szklanki oleju

10 dag suchego maku (można mniej)

10 dag kokosu

SKŁADNIKI NA KOLEJNE 2 CIASTA:

4 jajka w temp. pokojowej

15 dag cukru

20 dag maki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/3 łyżeczki sody

0,5 szklanki oleju

10 dag mielonych orzechów

2 łyżki kakao

KREM:

0,5 puszki masy krówkowej

kostka masła

2-3 łyżki kakao

1,5 szklanki mleka

1 budyń waniliowy

ORAZ:

słoik marmolady z pigwy lub smażonych jabłek

0,5 słoika dżemu z porzeczek lub innego kwaśnego

POLEWA:

0,5 tabliczki mlecznej czekolady

2-3 łyżki śmietany 30 lub 36 %

WYKONANIE:

DWA BLATY CIASTA: 

4 całe jajka ubijamy razem z cukrem na białą i puszystą masę, gdy podwoi objętość wlewamy powoli olej i chwilę miksujemy. Mąkę, proszek i sodę przesiewamy, wsypujemy do jajek w 3 partiach, delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 części. Do 1 dodajemy mak a do 2 kokosy. Mieszamy

Blachę o wym. 25/35 cm wykładamy papierem do pieczenia (ja miałam 2 blachy). Wlewamy ciasta i wyrównujemy.

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C- góra dół, każde z ciast pieczemy ok. 15-20 minut.

KOLEJNE 2 CIASTA:

Ciasta robimy jak wyżej. Dzielimy na 2 części. Do 1 dodajemy kakao a do 2 orzechy. Pieczemy w tych samych blachach co poprzednie ciasta - temp. 180 st. C-góra dół ok 15-20 minut.


KREM:

Szklankę mleka gotujemy, w pozostałej połowie mieszamy budyń, wlewamy na wrzące mleko. Mieszamy i chwilę gotujemy. Przykrywamy folią i odstawiam do wystudzenia

Masło w temp. pokojowej ucieramy do białości, dodajemy po łyżce budyniu. Następnie dodajemy po łyżce masy krówkowej i kakao. Dobrze miksujemy.

SKŁADANIE CIASTA:

1. ciasto makowe

2. połowa dżemu z porzeczek

3. połowa kremu

4. ciasto kokosowe

5. marmolada z pigwy lub smażone jabłka

6. ciasto kakaowe

7. pozostały dżem z porzeczek

8. krem

9. ciasto orzechowe

10. polewa

POLEWA:

Połamaną czekoladę i śmietankę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wylewamy na ciasto i równo smarujemy. Możemy posypać kokosem lub płatkami migdałowymi.

*Zamiast marmolady z pigwy można użyć smażonych jabłek. 

ok. 1-1,5 kg należy obrać i zetrzeć. Dusić na małym ogniu aż jabłka się rozpadną. Według potrzeby dosładzamy i zagęszczamy mąką ziemniaczaną (1 kopiata łyżka rozpuszczona w niewielkiej ilości wody) Wlewamy i chwilę gotujemy.

Blaty ciasta możemy nasączyć kawą, herbatą, alkoholem.









2 komentarze: