Po długiej przerwie powracam z bardzo ciekawym przepisem na wielowarstwowe ciasto pełne smaków. Przepis pochodzi z mojego starego zeszytu z małymi modyfikacjami
Ciasto nie jest skomplikowane, najdłużej trwa wypieczenie 4 blatów a potem już z górki ;) Polecam zrobić na święta lub inne uroczystości. Ciasto najlepiej smakuje na 3 lub 4 dzień po przełożeniu :)
SKŁADNIKI NA 2 BLATY CIASTA:
4 jajka w temp. pokojowej
15 dag cukru
20 dag maki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
0,5 szklanki oleju
10 dag suchego maku (można mniej)
10 dag kokosu
SKŁADNIKI NA KOLEJNE 2 CIASTA:
4 jajka w temp. pokojowej
15 dag cukru
20 dag maki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
0,5 szklanki oleju
10 dag mielonych orzechów
2 łyżki kakao
KREM:
0,5 puszki masy krówkowej
kostka masła
2-3 łyżki kakao
1,5 szklanki mleka
1 budyń waniliowy
ORAZ:
słoik marmolady z pigwy lub smażonych jabłek
0,5 słoika dżemu z porzeczek lub innego kwaśnego
POLEWA:
0,5 tabliczki mlecznej czekolady
2-3 łyżki śmietany 30 lub 36 %
WYKONANIE:
DWA BLATY CIASTA:
4 całe jajka ubijamy razem z cukrem na białą i puszystą masę, gdy podwoi objętość wlewamy powoli olej i chwilę miksujemy. Mąkę, proszek i sodę przesiewamy, wsypujemy do jajek w 3 partiach, delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 części. Do 1 dodajemy mak a do 2 kokosy. Mieszamy
Blachę o wym. 25/35 cm wykładamy papierem do pieczenia (ja miałam 2 blachy). Wlewamy ciasta i wyrównujemy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C- góra dół, każde z ciast pieczemy ok. 15-20 minut.
KOLEJNE 2 CIASTA:
Ciasta robimy jak wyżej. Dzielimy na 2 części. Do 1 dodajemy kakao a do 2 orzechy. Pieczemy w tych samych blachach co poprzednie ciasta - temp. 180 st. C-góra dół ok 15-20 minut.
Szklankę mleka gotujemy, w pozostałej połowie mieszamy budyń, wlewamy na wrzące mleko. Mieszamy i chwilę gotujemy. Przykrywamy folią i odstawiam do wystudzenia
Masło w temp. pokojowej ucieramy do białości, dodajemy po łyżce budyniu. Następnie dodajemy po łyżce masy krówkowej i kakao. Dobrze miksujemy.
SKŁADANIE CIASTA:
1. ciasto makowe
2. połowa dżemu z porzeczek
3. połowa kremu
4. ciasto kokosowe
5. marmolada z pigwy lub smażone jabłka
6. ciasto kakaowe
7. pozostały dżem z porzeczek
8. krem
9. ciasto orzechowe
10. polewa
POLEWA:
Połamaną czekoladę i śmietankę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wylewamy na ciasto i równo smarujemy. Możemy posypać kokosem lub płatkami migdałowymi.
*Zamiast marmolady z pigwy można użyć smażonych jabłek.
ok. 1-1,5 kg należy obrać i zetrzeć. Dusić na małym ogniu aż jabłka się rozpadną. Według potrzeby dosładzamy i zagęszczamy mąką ziemniaczaną (1 kopiata łyżka rozpuszczona w niewielkiej ilości wody) Wlewamy i chwilę gotujemy.
Blaty ciasta możemy nasączyć kawą, herbatą, alkoholem.
mniam mniam pychotka
OdpowiedzUsuńDziękuję a ciasto faktycznie przepyszne. Polecam :)
Usuń