Przepis na ciasto, które mimo upływających lat, nadal cieszy się olbrzymią popularnością. Zwykłe ciasto biszkoptowo- tłuszczowe, przełożone masą budyniową i polane polewą z kakao a smakuje wybornie. Dla mnie to smak dzieciństwa a dla Was może coś nowego ;) Kto jeszcze nie robił, polecam wypróbować :)
SKŁADNIKI NA 2 BLASZKI KEKSOWE ,,ĆWIBAKÓWKA'':
CIASTO:
6 dużych jajek w temp. pokojowej
1 szklanka cukru
łyżka cukru waniliowego
2 szklanki maki pszennej + 3 łyżeczki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
12 łyżek ciepłej wody
18 łyżek oleju
3 łyżeczki kakao
KREM:
3 szklanki mleka
2 budynie waniliowe
łyżka cukru waniliowego
7 łyżek cukru
25 dag masła w temp pokojowej
POLEWA:
12,5 dag masła
5-6 łyżek cukru
5 łyżek mleka, śmietany lub jogurtu naturalnego
3 łyżki kakao
łyżka żelatyny
do dekoracji: wiórki kokosowe, płatki migdałowe
WYKONANIE:
Całe jajka ucieramy z cukrami na białą i puszystą masę, powoli wlewamy wodę i olej.
Mąkę i proszek przesiewamy, w 3 partiach dodajemy do ciasta, mieszamy za pomocą szpatułki.
Ciasto dzielimy na 2 równe części. Do 1 części dodajemy 3 łyżeczki mąki, do 2 części 3 łyżeczki kakao, ciasta mieszamy.
Dwie blaszki wykładamy papierem do pieczenia, do każdej wlewamy ciasta, wyrównujemy i pieczemy w 175-189 st. C ok 45-50 minut do suchego patyczka.
Po upieczeniu i ostudzeniu każde z ciast kroimy w plastry ok. 1 cm (piekąc w specjalnych blaszkach do metrowca widać jak należy je kroić)
Ja zawsze sobie układam plastry na przemian.
KREM:
Dwie szklanki mleka gotujemy, dodajemy cukry, w pozostałej szklance mleka mieszamy budynie, wlewamy na wrzące mleko, mieszamy i gotujemy, cały czas mieszamy żeby budyń się nie przypalił. Odstawiamy do ostudzenia, wierzch budyniu przykrywamy folią spożywczą, nie powstanie nam kożuch ;)
Gdy budyń ostygł ucieramy masło na puch, dodajemy po łyżce budyniu aż do wyczerpania. Dobrze ucieramy, żeby nie było grudek.
PRZEKŁADANIE:
Bierzemy plaster biały, smarujemy łyżką kremu, przyciskamy ciemnym plastrem, smarujemy łyżką kremu, przyciskamy jasnym ciastem i tak na zmianę.
Ja robię zawsze 2 ciasta, można zrobić 1 długie ciasto.
POLEWA:
Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody, pozostałe składniki wrzucamy do garnka, podgrzewamy do rozpuszczenia składników.
Gdy polewa zacznie się gotować wyłączamy i dodajemy żelatynę, mieszamy do rozpuszczenia żelatyny. Jeśli jest potrzeba można ją jeszcze lekko podgrzać.
Odstawiamy do lekkiego tężenia.
Ciasta polewamy polewą, posypujemy wiórkami, kokosem lub dekorujemy wg. uznania. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz