W końcu stałam się szczęśliwym posiadaczem automatu do wypiekania chleba i powiem Wam, że to jeden z moich najlepszych zakupów. Bez większego wysiłku mam codziennie świeże pieczywko. To jeden z moich ulubionych chlebków. Przepis wielokrotnie ulepszałam, żeby wyszedł idealnie miękki w środku o chrupiącej skórce. Wychodzi przepyszny :)
SKŁADNIKI NA 1 CHLEB:
1. 340 ml ciepłej wody
2. 3 łyżki oleju
3. 1 niepełna łyżeczka cukru
4. 1 czubata łyżeczka soli
5. 150 g mąki pszennej typ 650
6. 150 g mąki orkiszowej typ 630
7. 150 g maki orkiszowej pełnoziarnistej
8. 1 łyżeczka suchych drożdży
9. garść babki płesznik
WYKONANIE:Do maszyny przekładamy składniki wg. powyższej kolejności.
Włączamy program do wypieku pełnoziarnistego (u mnie 5 -
program trwa 2,45 min.)
Ustawiamy śr. wypieczoną skórkę i wagę 750 g.
Po wypieczeniu chlebek wyciągamy z blaszki, drucikiem wyjmujemy mieszadło i studzimy na kratce. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz