Jak to przy poniedziałku ,,znowu będzie pomidorowa zrobiona z rosołu z wczoraj ;) " Wprawdzie nie było wczoraj rosołu, ale i tak ugotowałam pyszną zupkę krem z warzyw, papryki z dodatkiem przecieru pomidorowego. Wyszła palce lizać. Polecam zupka jest szybka, prosta i pyszna :)
SK ŁADNIKI NA OK. 4 OSOBY:
1 duża czerwona papryka
1 duża marchew
kawałek selera
większa cebula
kawałek pora
1/3 cukinii lub 2 średnie ziemniaki
łyżka przyprawy warzywnej
2 ziela angielskie, 2 ziarna pieprzu, 1 liść laurowy
zioła prowansalskie, bazylia, słodka papryka, sól, pieprz
2 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany + łyżka mąki
łyżka oleju, trochę masła
0,5 słoiczka przecieru pomidorowego
na koniec świeży koperek lub natka pietruszki
WYKONANIE:
Wszystkie warzywa obieramy i kroimy, (cukinię obrałam i wydrążyłam pestki, z papryki wycinamy gniazda nasienne ) podsmażamy na oleju i maśle. Dodajemy przecier, przyprawę warzywną, ziele angielski, pieprz i liść laurowy. Chwilę podsmażamy i zalewamy ok 3 szklankami wody.
Gotujemy ok 20 -30 minut do miękkości warzyw. Następni zupę blendujemy (wyciągamy liścia i kulki pieprzu i ziela)
Następnie jeszcze raz podgrzewamy, podbijamy śmietaną lub jogurtem zmieszaną z mąką oraz doprawiamy do smaku papryką, solą i pieprzem. Na końcu posypujemy świeżym koperkiem.
Podajemy z grzankami. Smacznego :)
* Do zupy można również dodać świeżych pomidorów
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz