piątek, 2 lutego 2024

PĄCZKI NA BIAŁKACH

 Przepis na te pączki znalazłam na jednej z grup kulinarnych na fb, którego autorką jest moja znajoma  Ania. Zapewniała, że  pączki są puszyste jak chmurki i faktycznie takie wyszły. Nie miałam pomysłu na wykorzystanie żółtek, więc dodałam je do ciasta. Pączki  wyszły rewelacyjne a przepis nie należy do trudnych i skomplikowanych :)



 

SKŁADNIKI NA 20 ŚREDNICH PĄCZKÓW:

25 g świeżych drożdży lub 1 paczka suszonych 

4 łyżki cukru

220 ml ciepłego mleka

ok 3 szklanek mąki

0,5 opakowania cukru waniliowego

3 białka (można dodać również żółtka)

3 łyżki oleju lub rozpuszczonego masła

ORAZ:

twarda marmolada do nadzienia

olej/ smalec do smażenia

metalowa końcówka do nadziewania

worek cukierniczy



WYKONANIE :

Do ciepłego mleka dodajemy cukier, drożdże i ok. 4 łyżek mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia.

Do miski dodajemy mąkę, cukier waniliowy, olej, roztrzepane żółtka.

Wlewamy rozczyn i wszystko mieszamy.

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta i zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto.

Możemy to zrobić mikserem z hakiem, w maszynie do chleba lub ręcznie.

Ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu ciasto delikatnie wyrabiamy, Wałkujemy na grubość ok. 1 cm, szklanką wykrawamy kółka.

Odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia.

W płaskim naczyniu rozgrzewamy tłuszcz, ja przekładam sobie na najmniejszy palnik.

Wrzucamy nasze pączki i smażymy pod przykryciem aż ładnie się zarumienią.

Ściągamy pokrywkę i przewracamy na drugą stronę. smażymy już odkryte.

Przekładamy na ręcznik papierowy.

Usmażone pączki nadziewamy marmoladą, posypujemy cukrem pudrem lub lukrem wg. uznania.

Smacznego :)

 MAŁA RADA:

Pączki można również smażyć już z nadzieniem.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz