To pyszne ciasto jogurtowe możemy przygotować z dowolnymi owocami sezonowymi a w zimie z mrożonymi lub ,,z puszki'' Jego największą zaletą jest prostota i szybkość przygotowania. Polecam jest delikatne, nie za słodkie i i idealne na letnie spotkania z rodziną lub znajomymi :)
SKŁADNIKI NA BLASZKĘ O WYM: 25/30 CM
ok. 300 g okrągłych biszkoptów
szklanka kawy lub herbaty (lekko posłodzonej)
WARSTWA 1:
500 g jogurtu greckiego
galaretka cytrynowa
opcjonalnie cukier puder do smaku
WARSTWA 2:
500 g jogurtu greckiego
galaretka malinowa lub wiśniowa
opcjonalnie puder do smaku
ORAZ:
galaretka przeźroczysta lub inna ulubiona
truskawki lub inne sezonowe owoce
WYKONANIE:
1. Galaretkę malinową i cytrynową rozpuszczamy w 0,5 szklanki gorącej wody. Ciężko to zrobić, najlepiej podgrzać ją w garnku, ale nie gotować. Odstawiamy do wystudzenia.
2. Galaretkę przeźroczystą rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody. Odstawiamy do przestudzenia.
3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia aż po brzegi.
Każdy biszkopt nasączamy kawą i układamy jeden obok drugiego.
4. Jogurt przekładamy do miski, wlewamy zimną galaretką cytrynową, dobrze miksujemy. Próbujemy i jeśli potrzeba dosładzamy cukrem pudrem wg. uznania.
Krem wylewamy na biszkopty. Chowamy na chwilę do lodówki
5. Drugą warstwę kremu zrobić j. w z galaretką malinową. Wylewamy na ciasto, wyrównujemy i układamy owoce.
6. Lekko tężejącą galaretkę przeźroczystą zalewamy owoce. Ciasto chowamy do lodówki na parę godzin lub całą noc. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz