czwartek, 13 czerwca 2024

LETNIE CIASTO JOGURTOWE Z TRUSKAWKAMI BEZ PIECZENIA

 To pyszne ciasto jogurtowe możemy przygotować z dowolnymi owocami sezonowymi a w zimie z mrożonymi lub ,,z puszki'' Jego największą zaletą jest prostota i szybkość przygotowania. Polecam jest delikatne, nie za słodkie i i idealne na letnie spotkania z rodziną lub znajomymi :) 



SKŁADNIKI NA BLASZKĘ O WYM: 25/30 CM

ok. 300 g okrągłych biszkoptów

szklanka kawy lub herbaty (lekko posłodzonej)

WARSTWA 1:

500 g jogurtu greckiego

galaretka cytrynowa

opcjonalnie cukier puder do smaku

WARSTWA 2:

500 g jogurtu greckiego

galaretka malinowa lub wiśniowa

opcjonalnie puder do smaku

ORAZ:

galaretka przeźroczysta lub inna ulubiona

truskawki lub inne sezonowe owoce




WYKONANIE:

1. Galaretkę malinową i cytrynową rozpuszczamy w 0,5 szklanki gorącej wody. Ciężko to zrobić, najlepiej  podgrzać ją w  garnku, ale nie gotować. Odstawiamy do wystudzenia.

2. Galaretkę przeźroczystą rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody. Odstawiamy do przestudzenia.

3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia aż po brzegi. 

Każdy biszkopt nasączamy kawą i układamy jeden obok drugiego.

4. Jogurt przekładamy do miski, wlewamy zimną galaretką cytrynową, dobrze miksujemy. Próbujemy i jeśli potrzeba dosładzamy cukrem pudrem wg. uznania.

Krem wylewamy na biszkopty. Chowamy na chwilę do lodówki

5. Drugą warstwę kremu zrobić j. w z galaretką malinową. Wylewamy na ciasto, wyrównujemy i układamy owoce.

6. Lekko tężejącą galaretkę przeźroczystą zalewamy owoce. Ciasto chowamy do lodówki na parę godzin lub całą noc. Smacznego :) 


 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz