niedziela, 14 lipca 2024

SERNIK WARZONY - Z DOMOWEGO TWAROŻKU

 Przepis nie jest jakimś moim odkryciem, gdyż pochodzi ze starego zeszytu z przepisami i ma jakieś 20 lat. Większość osób pewnie doskonale zna to ciasto :) Zrobienie tego smakołyku, przygotowanie twarożku chwilkę trwa, ale dla tego wyjątkowego smaku naprawdę warto. Polecam 🙃




SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚR 26 CM:
TWAROŻEK:

2 L mleka 3,2 %
0,5 l śmietany kwaśnej 18 %
5 jajek

ORAZ:

300 g masła
0,5 szklanki pudru 
łyżka cukru waniliowego
Kilka kropli olejku pomarańczowego
kilka kropli soku z cytryny
dowolne sezonowe owoce
2 dowolne galaretki
biszkopt lub biszkopty na spód



WYKONANIE:
TWAROŻEK:
Mleko doprowadzamy do wrzenia.
Stawiamy na małym ogniu. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną, wlewamy na mleko. Powolutku podgrzewamy aż zrobi się twarożek (ok. 0,5 godziny)
Odcedzamy na sitku, wyłożone pieluchą lub gazą. Wykorzystałam worek wielorazowy do warzyw.
Zostawiamy na sitku do wystudzenia. Następnie blendujemy.

DALSZA CZĘŚĆ: 

2 dowolne galaretki rozpuszczamy wg instrukcji na opakowaniu.
Na spód tortownicy wykładamy biszkopt lub biszkopty. Nasączamy kawą lub herbatą.

Masło ucieramy na puch, wsypujemy puder. Gdy dobrze się utrze dodajemy po łyżce twarożku. Pod koniec do smaku dodajemy olejek i sok z cytryny.
Masę wykładamy na biszkopt.
Nakładamy owoce.
Zalewamy tężejącą galaretką. chowamy na całą noc do lodówki.
Smacznego :)
* Ciasto najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej.



ZAPRASZAM NA MOJEGO TIK TOKA  ----------KLIK





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz