Dziś propozycja na kruche ciasto z porzeczkami, serem i słodką pianą. Idealne połączenie słodkiego z kwaśnym. Ciasto smakuje latem, wakacjami... Z filiżanką pysznej kawy jest wspaniałe :) Polecam :)
SKŁADNIKI NA CIASTO:
3 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru pudru
5 żółtek
25 dag masła lub margaryny
2-3 łyżki zimnej wody lub śmietany
0,5 szklanki cukru pudru
5 żółtek
25 dag masła lub margaryny
2-3 łyżki zimnej wody lub śmietany
SER:
0,5 kg twarogu
3- 4 łyżki cukru pudru
1 budyń śmietankowy
1 jajko
troszkę cukru waniliowego i soku z cytryny
PIANA:
5 białek
0,5 szklanki cukru
łyżka mąki ziemniaczanej
ORAZ:
4-5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
ok. 0,5 szklanki czarnej porzeczki
*można użyć innego kwaśnego dżemu i owoców
WYKONANIE:
Ciasto kruche zarobić. Podzielić na 2 części. Mniejszą część zamrozić
Większą część rozwałkować na blaszce 25/35 cm upiec w 200 st. C ok 15 minut. Upieczone ciasto posmarować 4 - 5 łyżkami dżemu z czarnej porzeczki.
Wszystkie składniki na ser wymieszać ze sobą i rozsmarować na dżemie, posypać świeżą porzeczkę.
Pianę ubić, powoli wsypywać cukier, pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną. Zmiksować.
Rozsmarować na ciasto.
Na pianę zetrzeć 2 część ciasta.
Ciasto piec ok 40- 45 minut w 190 st. C, aż ładnie się zarumieni.
Smacznego :)
Zapraszam również na mój kanał na TIK TOKU 👉👉👉👉KLIK
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz