Ciasto ucierane, ale po dodaniu kaszy manny w smaku bardzo przypomina ciasto drożdżowe. Polecam jest proste, szybkie i długo zachowuje świeżość 😋
4 całe jajka
25 dag cukru
łyżka cukru waniliowego
50 ml oleju
Szklankę kefiru, maślanki lub jogurtu greckiego.
30 dag mąki
2 łyżeczki proszku
20 dag kaszy manny
KRUSZONKA:
10 dag mąki
5 dag cukru
5 dag masła
25 dag cukru
łyżka cukru waniliowego
50 ml oleju
Szklankę kefiru, maślanki lub jogurtu greckiego.
30 dag mąki
2 łyżeczki proszku
20 dag kaszy manny
KRUSZONKA:
10 dag mąki
5 dag cukru
5 dag masła
WYKONANIE:
Jajka z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na białą puszystą masę. Powoli wlewać olej i kefir. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, zmieszać z kaszką manną.
Sypkie składniki powoli dodawać do ciasta. Zmiksować do połączenia składników.
Ciasto wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25/35 cm.
nałożyć ulubione owoce.
Zrobić kruszonkę czyli wszystkie składniki ze sobą zmieszać i zagnieść na kruszonkę.
Posypać po cieście. Piec ok 40 minut w 170 st. C- góra dół.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz