sobota, 15 marca 2025

SZARLOTKA KUKURYDZIANA

Lubię eksperymentować w kuchni, więc upiekłam szarlotkę na mące kukurydzianej. Wiadomo, że taka mąka ma inny smak i strukturę niż mąka biała. Ale i tak uważam, że jest godna uwagi. Co mi się w niej najbardziej podoba to kruchość i śliczny żółty kolor. Smak również bardzo dobry, nie do podrobienia. Polecam i zachęcam do kulinarnych wyzwań :)
 

SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM: 25/35 CM:

CIASTO:
40 dag mąki kukurydzianej
20 dag mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka cukru waniliowego
25 dag masła lub margaryny
5 dag smalcu
2 jajka
opcjonalnie zimna woda

NADZIENIE:
2 kg jabłek
sok z cytryny
cynamon
cukier do smaku
łyżka mąki ziemniaczanej

WYKONANIE:
CIASTO:

Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski. Zagniatamy, jeśli trzeba dolewamy trochę zimnej wody.
Dzielimy na 2 części.
1 część wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
2 część chowamy do woreczka.
Chowamy do lodówki na ok. 1 godzinę.

NADZIENIE:
Jabłka obieramy, ścieramy lub kroimy. Dusimy aż się rozpadną. Przyprawiamy do smaku cynamonem, cukrem lub sokiem z cytryny. Na końcu dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej, trzeba dobrze wymieszać, zagotować i odstawić do przestudzenia.


Ciasto w blaszce podpiekamy ok 10 minut w 200 st. C
Nakładamy nadzienie (ja dodałam jeszcze pokrojony rabarbar)
Ścieramy ciasto z woreczka i pieczemy ok 40 minut aż ładnie się zarumieni.

Smacznego :) 

Filmik jak zrobić na moim kanale na TIK TOK

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz