Kostka piernikowa ostatnio stała się bardzo popularna na różnych blogach kulinarnych. Trzeba było ją przetestować. Przepis łatwy, szybko się robi, nie za drogo a bardzo smacznie. W oryginalnym przepisie pierniczki dekorowane były lukrem, ja zdecydowałam się na białą i mleczną czekoladą. W każdym razie polecam ten przepis. Kostka piernikowa jest mięciutka i przepyszna .
SKŁADNIKI:
200 ml mleka
60 g masła
60 g naturalnego miodu
40 g cukru pudru
30 g świeżych drożdży.
550 g mąki,
180 g cukru pudru,
3 łyżki kakao
30 g przyprawy do piernika
łyżeczka sody.
WYKONANIE:
Mleko, masło, 40 g pudru i miód rozpuszczamy. Odstawiamy do przestudzenia i gdy masa będzie letnia dodajemy świeże drożdże. Mieszamy i rozpuszczamy.
Odstawiamy do podrośnięcia.
Tabliczkę białej czekolady dzielimy na mniejsze części, dajemy do metalowej miski, wlewamy 2 łyżki oleju, 3-4 łyżki śmietany 30 %.
Umieszczamy w większym garnku z wodą. Podgrzewamy do rozpuszczenia czekolady. Gdy czekolada jest gęsta dodajemy jeszcze troszkę śmietanki.
Za pomocą pędzelka smarujemy pierniczki.
Dekorujemy kolorową posypką.
Ja użyłam 0, 5 tabliczki mlecznej czekolady do zrobienia paseczków.
Rozpuściłam w kąpieli wodnej z łyżką oleju i około 2 łyżkami śmietanki 30 %
Smacznego 😀



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz