niedziela, 7 grudnia 2025

KOSTKA PIERNIKOWA

 Kostka piernikowa ostatnio stała się bardzo popularna na różnych blogach kulinarnych. Trzeba było ją przetestować. Przepis łatwy, szybko się robi, nie za drogo a bardzo smacznie. W oryginalnym  przepisie pierniczki dekorowane  były lukrem, ja zdecydowałam się na  białą i  mleczną czekoladą. W każdym razie polecam ten przepis. Kostka piernikowa jest mięciutka i przepyszna .




SKŁADNIKI:

200 ml mleka

60 g masła

60 g naturalnego miodu

40 g cukru pudru

30 g świeżych drożdży. 

550 g mąki,

 180 g cukru pudru,

 3 łyżki kakao

30 g przyprawy do piernika

 łyżeczka sody.



WYKONANIE:

Mleko, masło, 40 g pudru i miód  rozpuszczamy. Odstawiamy do przestudzenia i gdy masa będzie letnia dodajemy świeże drożdże. Mieszamy i rozpuszczamy.

Odstawiamy do podrośnięcia.

Do dużej miski przesiewamy mąkę, 180g pudru, kakao, przyprawę i sodę. Wlewamy podrośniętego drożdże. Zarabiamy ciasto. Jeśli jest suche możemy dodać trochę mleka. Ciasto dzielimy na mniejsze części, wałkujemy i kroimy w kwadraty. Użyłam noża do krojenia pizzy.
Pieczemy w 180 st. C ok 7- 8 minut. Nie za długo, bo będą twarde.
Ciasteczka możemy polukrować, ja polałam białą i mleczną czekoladą. 

Tabliczkę białej czekolady dzielimy na mniejsze części, dajemy do metalowej miski, wlewamy 2 łyżki oleju, 3-4 łyżki śmietany 30 %. 

Umieszczamy  w większym garnku z wodą. Podgrzewamy do rozpuszczenia czekolady. Gdy czekolada jest gęsta dodajemy  jeszcze troszkę śmietanki.

Za pomocą pędzelka smarujemy pierniczki.

Dekorujemy kolorową posypką.

Ja użyłam 0, 5 tabliczki mlecznej czekolady do zrobienia paseczków. 

Rozpuściłam w kąpieli wodnej z łyżką oleju i około 2 łyżkami śmietanki 30 %

Smacznego 😀



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz