Zachęcam do wypróbowania :) Smacznego!
SKŁADNIKI NA JEDNĄ ROLADĘ:
3 jajka
3 kopiate łyżki cukru i mąki
SKŁADNIKI NA MASĘ 1:
1 szklanka mleka
biała czekolada
2 śmietany śnieżki
2 łyżki żelatyny
SKŁADNIKI NA MASĘ 2:
1 szklanka mleka
gorzka czekolada
2 śmietany śnieżki
2 łyżki żelatyny
DODATKOWO:
masa kajmakowa z puszki, ale może być też powidło lub nutella
lalka
masa cukrowa lub krem do ozdabiania
ewentualnie okrągłe biszkopty
WYKONANIE ROLAD:
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po łyżce cukru. Następnie dodajemy mąkę i łyżką delikatnie mieszamy. Wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę 25/40 i pieczemy ok. 10-15 minut w temp. 150 termoobieg lub 170 ustawienie góra - dół. W ten sposób trzeba upiec 3 lub 4 rolady.Wszystko zależy od miski jaką posiadamy. Moja ma wymiary: średnica górą 24 cm, dołem 9 cm. wysokość 13 cm. Biszkopt można również upiec w dużej formie z piekarnika tylko trzeba będzie zwiększyć składniki o 1 jajko i dodać po łyżce mąki i cukru.
Trzeba uważać żeby nie wysuszyć za bardzo biszkopta inaczej się nie zwinie. Jeszcze jedna opcja to kupić już gotowe rolady. Upieczone rolady wyłożyć na ściereczkę, usunąć papier i zawinąć w ściereczkę czyli zrolować. Gdy przestygną smarujemy nadzieniem i kroimy na plasterki mniej więcej 1-1,5 cm. Miskę na wszelki wypadek wykładamy folią spożywczą i układamy aż do samej góry roladkami, dość ciasno.
WYKONANIE KREMU:
Szklankę mleka podgrzewamy na kuchni i dodajemy połamaną na mniejsze kawałki białą czekoladę, ma się całkowicie rozpuścić. Odstawiamy a gdy całkiem wystygnie schładzamy w lodówce. Tak samo postępujemy z gorzką czekoladę.
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, jak nie chce się rozpuścić daję na parę sekund do mikrofali. Zimne mleko z białą czekoladą ubijamy z dwoma śnieżkami na sztywną masę. Dodajemy żelatynę i wlewamy do miski z roladkami.
Tak samo robimy krem z gorzkiej czekolady i wylewamy na biały.
Mi zostało trochę kremu i roladek więc zrobiłam drugi torcik w mniejszej miseczce. Dorobiłam jeszcze jeden krem z dodatkiem mlecznej czekolady.
Talerzem przykrywamy miskę z tortem i odwracamy. W środku ostrym nożem wykrawamy niewielki otwór, łyżką wybieramy krem, żeby zrobić miejsce lalce, jeśli trzeba amputujemy jej nogi ;) Stawiamy prosto i smarujemy odłożonym kremem. Górę ozdabiamy masą plastyczną lub szprycujemy. Jak kto woli. Ja roztopiłam pianki ''Marshmallow'' z odrobiną wody i jak się już rozpuściły dodałam cukier puder i zagniotłam masę. Ozdobiłam górę lalki.
Można przyozdobić kolorowymi cukierkami np. kolorowymi
tik- takami.
Tak samo do roladek też można dodać np powidło lub co kto lubi.
Potrzebujemy jeszcze trochę wyobraźni i cierpliwości żeby zrobić tort dla naszej księżniczki :)
Cudo!!!
OdpowiedzUsuńCudo!!!
OdpowiedzUsuńDziękuje ;)
Usuń