piątek, 27 marca 2015

KOSTKA ALPEJSKA

Znakomite ciasto na nadchodzące Święta. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodyczy. Polecam bo jest naprawdę pyszne!



BISZKOPT
4 jajka
szklanka cukru
szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
2 łyżki kakao

MASA 1
kostka masła 200g
puszka masy krówkowej
ok. 20 dag bezów

MASA 2
0,5 l śmietanki 30 %
2 opakowania śmietan fix lub łyżka żelatyny
2-3 łyżki cukru pudru

DODATKOWO:
okrągłe biszkopty
czekolada lub polewa do dekoracji


WYKONANIE: 
Z białek ubijamy pianę na sztywno, powoli dodajemy cukier i dokładnie ubijamy. Żółtka mieszamy z proszkiem i octem, następnie po łyżce wlewamy je do białek, mieszamy. Mąkę  przesiewamy z kakao i delikatnie małymi partiami dodajemy do piany mieszając łyżką. Wlewamy do blachy o rozmiarze 25/40 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 20-30 min w temp ok. 170 stopni C ustawienie góra-dół lub termoobieg 150 stopni C.

KREM 1:
Kostkę masła rozcieramy na puszystą masę, dodajemy partiami masę krówkową. Bezy kruszymy na kawałki i delikatnie mieszamy z masą. 
Z biszkopta ściągamy skórkę i jeśli chcemy nasączamy kawą lub herbatą. Wykładamy cały krem i równo smarujemy.

KREM 2:
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder oraz zagęstnik. Wykładamy na masę krówkową. 

Ciasto możemy posypać startą czekoladą lub tak jak ja to zrobiłam ułożyć namoczone w kawie biszkopty i delikatnie polać polewą czekoladową. 


Proste, szybkie i mega pyszne ciasto. Zachęcam do upieczenia, Smacznego :) 



2 komentarze: