Znakomite ciasto na nadchodzące Święta. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodyczy. Polecam bo jest naprawdę pyszne!
BISZKOPT: 
4 jajka
szklanka cukru
szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
2 łyżki kakao
MASA 1
kostka masła 200g
puszka masy krówkowej
ok. 20 dag bezów
MASA 2
0,5 l śmietanki 30 %
2 opakowania śmietan fix lub łyżka żelatyny
2-3 łyżki cukru pudru
DODATKOWO:
okrągłe biszkopty
czekolada lub polewa do dekoracji
WYKONANIE: 
Z
białek ubijamy pianę na sztywno, powoli dodajemy cukier i dokładnie
ubijamy. Żółtka mieszamy z proszkiem i octem, następnie po łyżce
wlewamy je do białek, mieszamy. Mąkę  przesiewamy z
kakao i delikatnie małymi partiami dodajemy do piany mieszając
łyżką. Wlewamy do blachy o rozmiarze 25/40 cm, wyłożonej
papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 20-30 min
w temp ok. 170 stopni C ustawienie góra-dół lub termoobieg 150
stopni C.
Kostkę masła rozcieramy na puszystą masę, dodajemy partiami masę krówkową. Bezy kruszymy na kawałki i delikatnie mieszamy z masą. 
Z biszkopta ściągamy skórkę i jeśli chcemy nasączamy kawą lub herbatą. Wykładamy cały krem i równo smarujemy.
KREM 2:
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder oraz zagęstnik. Wykładamy na masę krówkową. 
Ciasto możemy posypać startą czekoladą lub tak jak ja to zrobiłam ułożyć namoczone w kawie biszkopty i delikatnie polać polewą czekoladową.
Proste, szybkie i mega pyszne ciasto. Zachęcam do upieczenia, Smacznego :)
Ciasto możemy posypać startą czekoladą lub tak jak ja to zrobiłam ułożyć namoczone w kawie biszkopty i delikatnie polać polewą czekoladową.
Proste, szybkie i mega pyszne ciasto. Zachęcam do upieczenia, Smacznego :)

 
Pysznie i prosto :)
OdpowiedzUsuńTakie ciasta są najlepsze :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń