sobota, 21 marca 2015

MIELONE Z KASZĄ JAGLANĄ

Ponieważ kasza jaglana jest jedną z najzdrowszych kasz, postanowiłam wprowadzić ją do naszego menu. Oto propozycja jak ją przemycić w daniu które na pewno, każdy z nas lubi. Wmieszana w mięso jest prawie nie wyczuwalna i nawet moje niejadki wcinały tylko uszy im się trzęsły. Polecam i na zdrowie :) 



SKŁADNIKI:
25-30 dag mięsa mielonego wieprzowego
1/4 szklanki kaszy jaglanej
1 mała cebula
1 jajko
kromka pszennego chleba
przyprawy: sól, pieprz, kminek mielony, lubczyk, przyprawa do mięsa mielonego, 
0,5 ząbka czosnku
bułka tarta 
olej

WYKONANIE:
Kaszę płuczemy na sicie i przekładamy do małego garnka. Zalewamy wodą ok 0,5 szklanki (proporcje 1:2) i gotujemy do czasu aż kasza wchłonie całą wodę i będzie miękka. Jeżeli nadal jest twarda a woda wyparowała trzeba ją dolać. Cebulkę drobno siekamy i podsmażamy na złoty kolor. Czosnek rozcieramy z odrobiną soli, chleb moczymy w mleku. Do miski dajemy mięso, jajko, odciśnięty chleb, cebulę, czosnek, zimną kaszę i przyprawiamy do smaku. Całość dokładnie wyrabiamy, formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podajemy np. z ziemniaczkami i ulubioną surówką.
Z przepisu wyszło mi 6 średnich mielonych. Smacznego! 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz