piątek, 1 maja 2015

LEON

Zapraszam na pyszne miodowe ciasto, przekładane smażonymi jabłkami oraz masą budyniową. Smakuje wyśmienicie zwłaszcza na drugi lub trzeci dzień gdy przejdzie swoimi wszystkimi smakami. Zachęcam do wypróbowania, placek jest prosty, niezbyt drogi i bardzo smaczny a na dodatek pięknie prezentuje się na talerzu. 
Smacznego :)


CIASTO:
75 dag mąki pszennej
25 dag cukru pudru
5 łyżek miodu
3 jajka
35 dag margaryny
2 łyżeczki sody


JABŁKA:
ok. 2 kg jabłek lub więcej
1 galaretka czerwona
1 galaretka zielona

KREM:
2 szklanki mleka
6 łyżek cukru
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
łyżka mąki ziemniaczanej 
masło lub margaryna 
cukier waniliowy


POLEWA:
0,5 kostki margaryny
5 łyżek cukru pudru
3 łyżki kakao
5 łyżek kwaśnej śmietany lub mleka
łyżka żelatyny


WYKONANIE CIASTA:
Z podanych składników wyrabiamy ciasto,dzielimy na 3 równe części. Ciasta wałkujemy i wykładamy na identyczne blaszki, wyłożone papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze termoobieg ok 150 stopni C zwykły piekarnik ok 170-180 stopni C i pieczemy na złoty kolor (ciasta pieką się bardzo szybko).


WYKONANIE JABŁEK:
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Przekładamy do dużego garnka najlepiej z podwójnym dnem. Jeśli nie mają dużo soku podlewamy je paroma łyżkami wody. Przykrywamy i dusimy aż owoce się rozpadną, co jakiś czas mieszamy żeby się nie przypaliły. Na końcu próbujemy, jeśli są bardzo kwaśne możemy je lekko dosłodzić. Jabłka dzielimy na dwie równe części. Do jednej wsypujemy czerwoną galaretkę i mieszamy aż dobrze się rozpuści. Tak samo postępujemy z galaretką zieloną. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Upieczone i wystudzone ciasta wykładamy na deseczki. Na jeden placek dajemy czerwone jabłka a na drugi zielone. Odstawiamy w chłodne miejsce.

WYKONANIE KREMU:
1,5 szklanki mleka gotujemy i słodzimy, w połowie szklanki rozrabiamy budyń i mąkę. Wlewamy na wrzące mleko ciągle mieszając, chwilkę gotujemy i odstawiamy do przestudzenia.
Masło lub margarynę ucieramy na puch. Dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Masę dzielimy na dwie równe części i wykładamy na zimne jabłka.


SKŁADANIE CIASTA:
Ciasta z jabłkami i masą nakładamy jedno na drugie i przykrywamy ciastem bez dodatków. Polewamy czekoladą i dowolnie dekorujemy. Najlepiej jeśli przygotujemy go dzień przed podaniem, przechowujemy w lodówce.

WYKONANIE POLEWY:
Wszystkie składniki  oprócz żelatyny rozpuszczamy i doprowadzamy do wrzenia. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody (jak nie chce się rozpuścić wrzucam na parę sekund do mikrofali) i dodajemy do polewy. Mieszamy i lekko studzimy. Polewamy placek. 


MAŁA RADA:
Polewy z przepisu wychodzi bardzo dużo, więc możemy zmniejszyć składniki o połowę jeśli nie lubimy grubej warstwy na cieście. Smacznego:)



2 komentarze:

  1. Naprawdę pięknie się prezentuje :)
    W smuku, zapewne jezszce lepszy :)

    OdpowiedzUsuń