niedziela, 26 kwietnia 2015

ZUPA WARZYWNA Z BROKUŁAMI

Jedna z naszych ulubionych zup. Jest pyszna, lekka i kolorowa. Polecam :)





SKŁADNIKI:
1 marchew
kawałek selera lub pietruszki
kawałek pora
cebulka
4-5 ziemniaków
1/3 brokuła
 jeden liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty
sól, pieprz mielony, zioła prowansalskie
kasza manna
koperek, natka pietruszki


WYKONANIE:

Wszystkie warzywa myjemy, marchew, pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach, ziemniaki obieramy i kroimy w niewielką kostkę, cebulę obieramy i razem z porem przekładamy do garnka z warzywami. Zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu, dodajemy zioła prowansalskie, listek laurowy, pieprz ziarnisty i ziele angielskie. Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki, dajemy do garnka gdy warzywa są już prawie miękkie oraz zasypujemy paroma łyżkami kaszy manny. Gotujemy jeszcze ok 5 minut, podbijamy jogurtem naturalnym. Pod koniec wyciągamy cebulę i pora (żeby dzieci nie miały powodów do narzekania) Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i posiekanymi ziołami. Oczywiście możemy też taką zupkę przygotować na wywarze z mięsa. Smacznego :) 

.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz