SKŁADNIKI:
1-2 cebulki
0,5 kg parówek
0,5 kg pieczarek
przecier pomidorowy
mąka i śmietana do zagęszczenia
przyprawy: sól, papryka słodka i ostra, pieprz, kminek mielony listek laurowy, po ziarenku ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego
kostka rosołowa
olej
WYKONANIE:
Cebulkę kroimy w drobną kostkę i smażymy na złoto na niewielkiej ilości oleju, podlewamy 2 szklankami wody, dajemy listek, ziele, pieprz i chwilę dusimy pod przykryciem.
Pieczarki myjemy i kroimy, podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu i smażymy na drugiej patelni.
Przecier pomidorowy razem z papryką ostrą i słodką również chwilkę podsmażamy na nie wielkiej ilości tłuszczu. Pieczarki łączymy z cebulą, dodajemy również przecier oraz kostkę rosołową. Doprawiamy do smaku,podbijamy mąką i śmietaną. Chwilkę dusimy, na końcu dajemy pieprz.
Ja podaję sos jako dodatek do placków ziemniaczanych razem z ulubioną surówką. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz