niedziela, 26 kwietnia 2015

PSZENNY CHLEBEK Z OTRĘBAMI

Tym razem przepis na bardzo prosty chlebek z mąki pszennej. Pięknie wyrasta, ma chrupiącą skórkę i ogólnie jest bardzo smaczny. Ja akurat wsypałam otręby pszenne, ale można do niego dodać słonecznik lub inne ziarenka czyli co lubicie. Wyszedł super,
nawet moje dziecko zajadało się aż miło było patrzeć. 
Przepis podpatrzony ze strony:  cukierenkaklementynki.blogspot.com
Zapraszam :)






SKŁADNIKI:
0,5 kg dowolnej mąki pszennej
1,5 dag świeżych drożdży
0,5 łyżeczki cukru
1,5 łyżeczki soli
ok 2 szklanki ciepłej wody
pszenne otręby ok 3 garście





WYKONANIE:

W szklance wody rozpuszczamy drożdże i cukier. Do miski przesiewamy mąkę i mieszamy z solą, dajemy otręby. Następnie wlewamy drożdże i mieszamy łyżką. Ciasto zagniatamy dolewając wody tak aby nie było rzadkie ale też nie twarde. Po prostu ma się zagnieść, ale będzie się trochę kleiło do ręki. Ostawiamy i przykrywamy ściereczką na ok godzinę. Potem ciasto chwilkę wyrabiamy żeby je odgazować i wykładamy do keksówki posmarowanej olejem i obsypanej mąką. Znowu na ok godzinę odstawiamy do podrośnięcia, do zrównania się z blachą. Piekarnik nagrzewamy na 150 stopni C ustawienie góra-dół, wkładamy chleb a na półeczkę niżej ustawiamy płaskie naczynie z połową szklanki gorącej wody i nastawiamy piekarnik na 200-210 stopni C. Pieczemy ok 1 godz aż chleb po ostukaniu wyda pusty głos. Wykładamy z blachy i obracamy chlebuś do góry spodem na 5 minut, potem znowu obracamy i studzimy na kratce.




Z podanych składników wychodzi jeden chlebek. Smacznego!

2 komentarze: