SKŁADNIKI:
1 jajko
3 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
0,5 łyżeczki sody
szklanka kwaśnego mleka lub maślanki
2 szklanki przesianej mąki pszennej
olej do smażenia
cukier puder do posypania
ewentualnie powidło lub ulubiony dżem
WYKONANIE:
Oddzielamy żółtko od białka. Żółtko ucieramy z cukrami, dodajemy na przemian mąkę, kwaśne mleko oraz sodę. Dokładnie ucieramy. Masa ma być dość gęsta. Białko ubijamy na sztywno delikatnie mieszamy z ciastem. Rozgrzewamy patelnie i wlewany olej, łyżką nakładamy ciasto formując niewielkie placuszki, smażymy na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. Posypujemy cukrem pudrem, podajemy z czym lubimy najbardziej. Smacznego:)
Takie właśnie dziś sobie zrobię.Dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńProszę bardzo :) mam nadzieję że placuszki smakowały. Pozdrawiam.
UsuńRobię podobne tylko z kawałkami jabłek, pyszne.
OdpowiedzUsuńMoje dzieciaki nie lubią z jabłkami, więc robię takie 😉
Usuń