piątek, 15 maja 2015

RACUCHY

 Fajny przepis na słodkie placuszki bez dodatku drożdży czyli takie gdzie ciasto nie musi rosnąć a mimo to racuszki są pulchne i bardzo smaczne. Najlepsze z dodatkiem cukru pudru i powidła śliwkowego :)






SKŁADNIKI:
1 jajko
3 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
0,5 łyżeczki sody
szklanka kwaśnego mleka lub maślanki
2 szklanki przesianej mąki pszennej
olej do smażenia
cukier puder do posypania
ewentualnie powidło lub ulubiony dżem

WYKONANIE:

Oddzielamy żółtko od białka.  Żółtko ucieramy z cukrami, dodajemy na przemian mąkę, kwaśne mleko oraz sodę. Dokładnie ucieramy. Masa ma być dość gęsta. Białko ubijamy na sztywno delikatnie mieszamy z ciastem. Rozgrzewamy patelnie i wlewany olej, łyżką nakładamy ciasto formując niewielkie placuszki, smażymy na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. Posypujemy cukrem pudrem, podajemy z czym lubimy najbardziej. Smacznego:)




4 komentarze:

  1. Takie właśnie dziś sobie zrobię.Dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo :) mam nadzieję że placuszki smakowały. Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Robię podobne tylko z kawałkami jabłek, pyszne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje dzieciaki nie lubią z jabłkami, więc robię takie 😉

      Usuń