sobota, 16 maja 2015

SERNIK HARATANIEC

Dziś serniczek z ,,babcinego zeszytu'' znany nie jednej osobie, ale godny polecenia. Nie dość, że jest pyszny to jeszcze prosty w przygotowaniu. Ja takie przepisy lubię najbardziej. Na kruchym cieście znajduje się kwaśne powidło śliwkowe co sprawia, że ciasto jest nie za słodkie ot takie w sam raz. Jest na nim ser, beza oraz starte kruchutkie kakaowe ciasto, pycha....
Smacznego:)





SKŁADNIKI NA CIASTO:
3 szklanki mąki pszennej
margaryna 250 g
pół szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
2 łyżki kakao

SKŁADNIKI NA SER:

0,75 dag twarogu, ja użyłam sera półtłustego w kostce z biedronki
18,5 dag margaryny lub masła
6 żółtek, 2 białka
1 szklanka cukru pudru
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
skórka otarta z jednej cytryny oraz sok

SKŁADNIKI NA PIANĘ:

6 białek
1 szklanka cukru
1 różowy kisiel

DODATKOWO:

słoik powideł śliwkowych
rodzynki jak ktoś lubi

WYKONANIE CIASTA:

Na stolnicę wsypujemy sypkie składniki, dodajemy zimny tłuszcz i siekamy nożem, następnie w środku robimy dołeczek i dajemy żółtka. Szybko zagniatamy kruche ciasto, jak nie chce się zagnieść możemy dodać troszkę zimnej wody i dzielimy na dwie części: mniejszą i większą. Do mniejszej dajemy kakao, zagniatamy, owijamy folią spożywczą i chowamy do zamrażarki. Większą możemy schłodzić w lodówce lub od razu wałkować na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 25/40 cm i podpiec w ok. 170 stopniach C ustawienie góra-dół lub w 150 stopniach C w termoobiegu. 

WYKONANIE SERA:

Ser mielimy, (ja tego nie robiłam i tak się ładnie roztarł). Margarynę lub masło ucieramy razem z cukrem, dodajemy żółtka i powoli ser. Dokładnie mieszamy, następnie dodajemy sok oraz skórkę z cytryny, mąkę ziemniaczaną. Możemy też dodać wcześniej sparzone rodzynki. Białka ubijamy i delikatnie mieszamy z serem. Jeżeli mamy w lodówce jakieś nie wykorzystane białka możemy je śmiało ubić i dodać na pewno nie zepsuje to smaku ciasta.

WYKONANIE PIANY:

Białka ucieramy na sztywno, dosypujemy partiami cukier i ubijamy na sztywną lśniącą pianę. Na końcu dodajemy kisiel i mieszamy łyżką.

SKŁADANIE CIASTA:

Na kruche podpieczone ciasto wykładamy powidło i równo rozsmarowujemy. Wylewamy na nie ser oraz wykładamy łyżką równą warstwę bezy. Ścieramy jeszcze na tarce kakaowe ciasto z zamrażarki i pieczemy ok. jednej godziny. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i otwieramy drzwiczki, niech nasz serniczek się tam powoli studzi. Zimny wyciągamy z blachy, możemy posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)


Na zdjęciu, nad sernikiem znajduje się ciasto LEON

10 komentarzy:

  1. Bardzo dobry sernik.... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepisy z "babcinego zeszytu" są najlepsze, choć przyznam, że tego sernika nie znam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie Musisz wypróbować bo sernik jest pyszny, pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Świetny sernik, bardzo fajny pomysł z warstwą powideł śliwkowych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sernik jest znakomity i dzięki powidłom nie jest przesłodzony. Polecam :)

      Usuń
  4. Pychota! Poza tym... zdjęcie robi wrażenie; -)

    OdpowiedzUsuń