Troszkę inna wersja 3 bita jakiego znamy. Przepis wynalazłam w magazynie kropka i parę razy go piekłam, domownikom bardzo smakował. Placek składa się z miodowych ciast przełożony krówką oraz budyniową masą z dodatkiem cytrynowych galaretek, oblany polewą czekoladową. Więc jak tu się na niego nie skusić? Smacznego :)
SKŁADNIKI:
4 szklanki mąki
4 żółtka
kostka margaryny
4 łyżki miodu
1 łyżka sody oczyszczonej
1 szklanka cukru pudru
KREM:
2 budynie waniliowe
3 szklanki mleka
4 łyżki cukru
2 galaretki cytrynowe
masło
DODATKOWO:
puszka masy kajmakowej (krówkowej)
POLEWA:
0,5 kostki margaryny
5 łyżek cukru pudru
3 łyżki kakao
5 łyżek kwaśnej śmietany lub mleka
łyżka żelatyny
WYKONANIE CIASTA:
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i siekamy z margaryną. Robimy w środku dołeczek i dodajemy żółtka, miód, sodę. Szybko zarabiamy ciasto i dzielimy na 3 części. Pieczemy z nich kolejno placki na blasze 25/40 wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach C.
WYKONANIE KREMU:
Galaretki rozpuszczamy w szklance wody i odstawiamy. Dwie szklanki mleka gotujemy, do trzeciej dodajemy cukier i budynie. Wlewamy na mleko i chwilkę gotujemy, cały czas mieszając. Studzimy.
Masło rozcieramy na puch i dodajemy po łyżce budyniu aż do wyczerpania oraz zimne cytrynowe galaretki. Dobrze ucieramy, krem będzie dość gęsty.
SKŁADANIE CIASTA:
Na jeden placek wykładamy masę krówkową i przykrywamy drugim, następnie smarujemy kremem budyniowym i przykrywamy trzecim ciastem.
WYKONANIE POLEWY:
Wszystkie składniki oprócz żelatyny rozpuszczamy i doprowadzamy do wrzenia. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody (jak nie chce się rozpuścić wrzucam na parę sekund do mikrofali) i dodajemy do polewy. Mieszamy i lekko studzimy. Polewamy placek. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz