wtorek, 1 listopada 2016

3 BIT 2

Jeśli jesteście fanami bardzo słodkiego ciasta to będzie dla Was idealne. Robiłam go też z budyniem, takim jak do kremówki i moim zdaniem jest smaczniejsze oraz zdecydowanie mniej słodsze, przepis tutaj. Zapraszam do przetestowania przepisów :)






SKŁADNIKI:

3 opakowania herbatników (po 200 g)
puszka masy krówkowej (400 g)
kakao do posypania
mleko do nasączania

MASA BUDYNIOWA:



1 budyń waniliowy
1 cukier waniliowy
1,5 szklanki mleka
4 łyżki cukru
kostka masła 200 g

MASA ŚMIETANOWA:


330 ml śmietanki 30 % 
165 g serka homogenizowanego waniliowego
łyżka żelatyny
2 łyżki cukru pudru

GOTUJEMY BUDYŃ:


Szklankę mleka gotujemy razem z cukrami, w pozostałym mleku mieszamy proszek budyniowy. Wlewamy na wrzące mleko i cały czas mieszając gotujemy przez chwilę. Odstawiamy do wystudzenia. 
Masło w temperaturze pokojowej rozcieramy na puch, dodajemy po łyżce zimnego budyniu i dobrze ucieramy. Czynność powtarzamy do wyczerpania.





SKŁADAMY CIASTO:


Blachę o wymiarach 25/40 wykładamy folią spożywczą.
Układamy pierwszą warstwę herbatników, pędzelek moczymy w mleku i nasączamy herbatniki.

Wykładamy masę budyniową i równo smarujemy. Nakładamy drugą warstwę herbatników, którą również nasączamy.

Otwieramy puszkę krówki, nakładamy najlepiej po łyżce w różnych miejscach, następnie równomiernie rozsmarowujemy.
Nakładamy trzecią warstwę herbatników, nasączamy mlekiem.





UBIJAMY ŚMIETANĘ:


Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy serek oraz cukier puder. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, kiedy napęcznieje podgrzewamy w mikrofalówce do rozpuszczenia. Dodajemy łyżkę śmietany, mieszamy i wlewamy do masy, miksujemy.

KOŃCZYMY CIASTO :


Masę śmietanową wykładamy równo na herbatnikach, możemy zrobić wzorek grzebieniem cukierniczym, posypujemy kakao.

Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego :) 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz