Jeśli jesteście fanami bardzo słodkiego ciasta to będzie dla Was idealne. Robiłam go też z budyniem, takim jak do kremówki i moim zdaniem jest smaczniejsze oraz zdecydowanie mniej słodsze, przepis tutaj. Zapraszam do przetestowania przepisów :)
SKŁADNIKI:
3 opakowania herbatników (po 200 g)
puszka masy krówkowej (400 g)
kakao do posypania
mleko do nasączania
MASA BUDYNIOWA:
1 budyń waniliowy
1 cukier waniliowy
1,5 szklanki mleka
4 łyżki cukru
kostka masła 200 g
MASA ŚMIETANOWA:
330 ml śmietanki 30 %
165 g serka homogenizowanego waniliowego
łyżka żelatyny
2 łyżki cukru pudru
GOTUJEMY BUDYŃ:
SKŁADAMY CIASTO:
UBIJAMY ŚMIETANĘ:
KOŃCZYMY CIASTO :
2 łyżki cukru pudru
GOTUJEMY BUDYŃ:
Szklankę mleka gotujemy razem z cukrami, w pozostałym mleku mieszamy proszek budyniowy. Wlewamy na wrzące mleko i cały czas mieszając gotujemy przez chwilę. Odstawiamy do wystudzenia.
Masło w temperaturze pokojowej rozcieramy na puch, dodajemy po łyżce zimnego budyniu i dobrze ucieramy. Czynność powtarzamy do wyczerpania.
SKŁADAMY CIASTO:
Blachę o wymiarach 25/40 wykładamy folią spożywczą.
Układamy pierwszą warstwę herbatników, pędzelek moczymy w mleku i nasączamy herbatniki.
Wykładamy masę budyniową i równo smarujemy. Nakładamy drugą warstwę herbatników, którą również nasączamy.
Otwieramy puszkę krówki, nakładamy najlepiej po łyżce w różnych miejscach, następnie równomiernie rozsmarowujemy.
Nakładamy trzecią warstwę herbatników, nasączamy mlekiem.
UBIJAMY ŚMIETANĘ:
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy serek oraz cukier puder. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, kiedy napęcznieje podgrzewamy w mikrofalówce do rozpuszczenia. Dodajemy łyżkę śmietany, mieszamy i wlewamy do masy, miksujemy.
KOŃCZYMY CIASTO :
Masę śmietanową wykładamy równo na herbatnikach, możemy zrobić wzorek grzebieniem cukierniczym, posypujemy kakao.
Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz