Kotlety mielone lubi chyba każdy z nas, chociaż jak byłam mała nie przepadałam zbytnio za nimi. Teraz na ich widok kręci nosem moja mała dama ;) Ale dobrze przyprawione smakują wspaniale zwłaszcza z ziemniaczkami, pyszną surówką lub zwykłym kiszonym ogóreczkiem albo ćwikłą. Pyszności...:)
SKŁADNIKI:
50-70 dag mięsa mielonego wieprzowego najlepiej świeżo zmielonego
1 jajko
1 - 2 bułki
bułka tarta
2 cebule
olej lub smalec do smażenia
przyprawy: po ok. łyżce soli i przyprawy do karkówki
0,5 łyżeczki pieprzu
ząbek czosnku
troszkę mielonego kminku i lubczyku
mleko do namaczania bułek
WYKONANIE:
Bułki kroimy na mniejsze części i zalewamy mlekiem. Cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na złoty kolor.
Do miski dodajemy mięso, jajko, wszystkie przyprawy oraz bułkę (odciśnięta) i cebulę. Czosnek rozcieramy z odrobiną soli, dodajemy do mięsa, wyrabiamy na gładką i elastyczną masę.
Rozgrzewamy tłuszcz, z mięsa formujemy kotleciki, spłaszczamy i obtaczamy w tartej bułce. Smażymy najpierw na dużym ogniu do mocnego zrumienienia, później mięso obracamy, zmniejszamy płomień i powoli dosmażamy kotleciki. Podajemy z ziemniaczkami i surówką. Z tej porcji wychodzi ok 8-10 średnich kotletów. Polecam i smacznego :)
Dziekuję za przepis ....kotlety mielone dobre i na zimno i na ciepło podane życzę smacznego
OdpowiedzUsuńBardzo proszę :) Miło mi że przepis się przydał. Pozdrawiam :)
Usuń