Parę dni temu zrobiliśmy sobie z rodzinką mały spacer do lasu. Nazbieraliśmy koszyczek podgrzybków i przygotowałam z nich pyszny sosik. Sosik jest delikatny, pachnie grzybkami i lasem. Smacznego.
SKŁADNIKI:
2 cebulki pokrojone w kostkę
rosół do podlania sosu
śmietana 18 % i mąka do zagęszczenia
sól, pieprz, zioła prowansalskie, przyprawa warzywna
oraz listek laurowy, po 2 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego
tłuszcz do smażenia
natka pietruszki
WYKONANIE:
Grzyby oczyszczamy, myjemy i kroimy na mniejsze części. Grzybki wrzucamy na parę minut na wrzątek, odcedzamy. Cebulkę podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodajemy grzybki i chwilkę smażymy, następnie podlewamy rosołem, przykrywamy, dodajemy liść i kulki pieprzu i ziela angielskiego. Dusimy do momentu, aż grzyby będą miękkie. Pod koniec mieszamy 2-3 łyżki śmietany z odrobiną mąki, dodajemy trochę sosu i wlewamy do grzybków. Dosypujemy zioła prowansalskie. Gotujemy co jakiś czas mieszając. Na koniec dodajemy pieprz i pokrojoną natkę pietruszki. Podajemy wg uznania :)
Witam Cię Karolinko, serdecznie pozdrawiam :)) Dziękuje za plusiki do moich prac..
OdpowiedzUsuńCo dziś ciekawego gotujesz :)))))
Buziaki ciepłe :))) Ariana
Witaj Ariana :) U mnie dziś Gołąbki bez zawijania i ciasto Usta Adama. Również ciepło pozdrawiam :)
Usuń