Dziś podaję przepis na chlebowy zakwas. Wprawdzie nie jestem ekspertem w pieczeniu chleba na zakwasie, ale cały czas się uczę i poszerzam swoją wiedzę w tej oto dziedzinie.
Zakwas robimy przez 5-7 dni.
SKŁADNIKI:
mąka żytnia typ 2000
letnia przegotowana woda
litrowy wyparzony słoik z zakrętką
ściereczka
Zakwas należy dokarmiać co 24 godziny więc wybierzmy odpowiednią dla siebie porę np. 19:30
PIERWSZY DZIEŃ:
Każdego dnia o 19:30 wsypujemy do słoika np. po 3 łyżki mąki i tyle samo letniej wody (chodzi o proporcję 1:1). Mieszamy i nakrywamy zakrętką, a słoik przykrywamy ściereczką żeby zakwas miał ciepło. Zakwas w pierwszym dniu wychodzi gęsty.
Stawiamy w ciepłym i nie przewiewnym miejscu.
DZIEŃ DRUGI:
Po 24 godzinach dokarmiamy czyli do słoika dosypujemy po 3 łyżki mąki i wody. Mieszamy i odstawiamy j.w
NASTĘPNE DNI CZYLI 3, 4, 5, 6 i 7
Postępujemy tak samo. Po piątym podobno można już piec chleb. Ja to zrobiłam w dniu 7- mym.
Na zdjęciu zakwas po 3 dniach zaczyna pracować i powstają na nim małe bąbelki.
Tak wygląda gotowy, ma duże pęcherzyki powietrza, wyraźnie urósł i pachnie bardzo przyjemnie chlebem.
Zostaję nam teraz upiec swój pierwszy chleb, czynność jak dla mnie bardzo przyjemną. Chleb na zakwasie smakuje wspaniale i nie ma sobie równych :)
Zakwas przechowujemy w lodówce. Co parę dni go wyciągamy, czekamy, aż się ogrzeje i dokarmiamy. Następnie umieszczamy w lodówce.
Zakwas zawsze dokarmiamy 12 godzin przed pieczeniem chleba, wówczas nasze pieczywo nie wyjdzie kwaśne.
Tyle na razie wiem i mogę tą oto wiedzą podzielić się z Wami. Pozdrawiam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz