niedziela, 1 listopada 2015

CIASTO TYGRYSEK

Ciasto pod taką nazwą od dawna krąży w sieci. Zrobiłam go w uproszczonej wersji bez roladek w środku i z moją ulubioną delikatną masą z CIASTA DELICJA. Jeśli nie przepadacie za słodkimi ciastami to będzie idealne, lekkie, delikatnie i rozpływające w ustach. Polecam, bo nie jest pracochłonne a cieszy zarówno oko jak  i podniebienie :)



BISZKOPT
4 jajka
szklanka cukru
szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu

NA ROLADĘ:

4 jajka
szklanka cukru
szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
1 łyżka oleju
3/4 słoiczka powidła,można użyć kremu czekoladowego, ja dałam domowej roboty nutellę ze śliwek


KREM:
3 szklanki mleka
2 budynie waniliowe
4-6 łyżek cukru 
2 cytrynowe galaretki
kostka masła



DODATKOWO

2 galaretki pomarańczowe


WYKONANIE BUDYNIU:
Gotujemy 3 szklanki mleka z dodatkiem cukru, w pozostałej szklance mieszamy budynie, wlewamy na wrzące mleko i chwilkę gotujemy. Odstawiamy do przestudzenia.

BISZKOPT:

Z białek ubijamy pianę na sztywno, powoli dodajemy cukier i dokładnie ubijamy. Żółtka mieszamy z proszkiem i octem, następnie po łyżce wlewamy je do białek, mieszamy. Mąkę przesiewamy i delikatnie małymi partiami dodajemy do piany mieszając łyżką. Wlewamy do blachy o rozmiarze 25/40 cm, wyłożonej papierem do pieczenia  i pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 20-30 min w temp ok. 170 stopni C.
Gdy ostygnie ściągamy papier do pieczenia z powrotem wkładamy do blachy, wykładamy ją folią spożywczą i docinamy, tak aby wystawała na zewnątrz formy.  Nasączamy używając kawy, herbaty lub soku  (użyłam jabłkowego)

ROLADA :
Tak samo robimy biszkopt na roladę dodając łyżkę oleju i pieczemy na blasze z piekarnika, którą wykładamy papierem do pieczenia. Pilnujemy, żeby biszkopt nie spiekł się za mocno, inaczej trudno nam go będzie zwinąć i rolada się nam połamie.
Po upieczeniu wyciągamy z blachy i  zwijamy używając ściereczki. Gdy ostygnie smarujemy powidłem i dalej zwijamy. Wkładamy na chwilę do lodówki do schłodzenia. Kroimy na plasterki o grubości ok. 1,5 cm




GALARETKI:
Dwie cytrynowe galaretki rozpuszczamy w szklance wody, pomarańczowe galaretki w 4 szklankach wody, odstawiamy do przestudzenia

ROBIMY KREM:
Masło ucieramy na puch dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Gdy masa jest porządnie utarta wlewamy cienkim strumieniem zimne cytrynowe galaretki i dobrze ucieramy. Masę wylewamy na ciasto i wyrównujemy, trzeba się śpieszyć, krem szybko tężeje. 
Plastry rolady ciasno układamy na masę, wylewamy pomarańczowe galaretki i placuszek wstawiamy do lodówki.

Gdy galaretka się zetnie z pomocą drugiej osoby wyciągamy placka z formy trzymając za folię i przekładamy na deskę lub pojemnik. Delikatnie odwijamy, żeby nie uszkodzić galaretki, usuwamy folię i gotowe.

MAŁA RADA:

Można użyć gotowych rolad z dowolnym nadzieniem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz