Ciasto pod taką nazwą od dawna krąży w sieci. Zrobiłam go w uproszczonej wersji bez roladek w środku i z moją ulubioną delikatną masą z CIASTA DELICJA. Jeśli nie przepadacie za słodkimi ciastami to będzie idealne, lekkie, delikatnie i rozpływające w ustach. Polecam, bo nie jest pracochłonne a cieszy zarówno oko jak i podniebienie :)
BISZKOPT:
4 jajka
szklanka cukru
szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
NA ROLADĘ:
4 jajka
szklanka cukru
szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
1 łyżka oleju
3/4 słoiczka powidła,można użyć kremu czekoladowego, ja dałam domowej roboty nutellę ze śliwek
KREM:
3 szklanki mleka
2 budynie waniliowe
2 cytrynowe galaretki
kostka masła
DODATKOWO:
2 galaretki pomarańczowe
WYKONANIE BUDYNIU:
Gotujemy 3 szklanki mleka z dodatkiem cukru, w pozostałej szklance mieszamy budynie, wlewamy na wrzące mleko i chwilkę gotujemy. Odstawiamy do przestudzenia.
BISZKOPT:
Z białek ubijamy pianę na sztywno, powoli dodajemy cukier i dokładnie ubijamy. Żółtka mieszamy z proszkiem i octem, następnie po łyżce wlewamy je do białek, mieszamy. Mąkę przesiewamy i delikatnie małymi partiami dodajemy do piany mieszając łyżką. Wlewamy do blachy o rozmiarze 25/40 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 20-30 min w temp ok. 170 stopni C.
ROLADA :
Tak samo robimy biszkopt na roladę dodając łyżkę oleju i pieczemy na blasze z piekarnika, którą wykładamy papierem do pieczenia. Pilnujemy, żeby biszkopt nie spiekł się za mocno, inaczej trudno nam go będzie zwinąć i rolada się nam połamie.
Po upieczeniu wyciągamy z blachy i zwijamy używając ściereczki. Gdy ostygnie smarujemy powidłem i dalej zwijamy. Wkładamy na chwilę do lodówki do schłodzenia. Kroimy na plasterki o grubości ok. 1,5 cm
GALARETKI:
Gotujemy 3 szklanki mleka z dodatkiem cukru, w pozostałej szklance mieszamy budynie, wlewamy na wrzące mleko i chwilkę gotujemy. Odstawiamy do przestudzenia.
BISZKOPT:
Z białek ubijamy pianę na sztywno, powoli dodajemy cukier i dokładnie ubijamy. Żółtka mieszamy z proszkiem i octem, następnie po łyżce wlewamy je do białek, mieszamy. Mąkę przesiewamy i delikatnie małymi partiami dodajemy do piany mieszając łyżką. Wlewamy do blachy o rozmiarze 25/40 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 20-30 min w temp ok. 170 stopni C.
Gdy ostygnie ściągamy papier do pieczenia z powrotem wkładamy do blachy, wykładamy ją folią spożywczą i docinamy, tak aby wystawała na zewnątrz formy. Nasączamy używając kawy, herbaty lub soku (użyłam jabłkowego)
Tak samo robimy biszkopt na roladę dodając łyżkę oleju i pieczemy na blasze z piekarnika, którą wykładamy papierem do pieczenia. Pilnujemy, żeby biszkopt nie spiekł się za mocno, inaczej trudno nam go będzie zwinąć i rolada się nam połamie.
Po upieczeniu wyciągamy z blachy i zwijamy używając ściereczki. Gdy ostygnie smarujemy powidłem i dalej zwijamy. Wkładamy na chwilę do lodówki do schłodzenia. Kroimy na plasterki o grubości ok. 1,5 cm
GALARETKI:
Dwie cytrynowe galaretki rozpuszczamy w szklance wody, pomarańczowe galaretki w 4 szklankach wody, odstawiamy do przestudzenia
ROBIMY KREM:
Masło ucieramy na puch dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Gdy masa jest porządnie utarta wlewamy cienkim strumieniem zimne cytrynowe galaretki i dobrze ucieramy. Masę wylewamy na ciasto i wyrównujemy, trzeba się śpieszyć, krem szybko tężeje.
Plastry rolady ciasno układamy na masę, wylewamy pomarańczowe galaretki i placuszek wstawiamy do lodówki.
Gdy galaretka się zetnie z pomocą drugiej osoby wyciągamy placka z formy trzymając za folię i przekładamy na deskę lub pojemnik. Delikatnie odwijamy, żeby nie uszkodzić galaretki, usuwamy folię i gotowe.
MAŁA RADA:
Można użyć gotowych rolad z dowolnym nadzieniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz