niedziela, 8 listopada 2015

TORT KAWOWA POKUSA

Tort dla wszystkich miłośników kawowych ciast. Jest bardzo delikatny, nie za słodki. Smakuje wyśmienicie i na jednym kawałku na pewno się nie skończy :)




SKŁADNIKI NA BISZKOPT

4 jajka
szklanka cukru i mąki
łyżeczka proszku do pieczenia i octu


NA MASĘ KAWOWĄ

2 szklanki mleka
po 2 kopiate łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
0,5 szklanki cukru
2/3 szklanki kawy zbożowej typu Inka
po pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej i mielonej
kostka masła 200 g


NA MASĘ ŚMIETANOWĄ

2 śmietany śnieżka
szklanka zimnego mleka
2 kopiate łyżki żelatyny
serek homogenizowany waniliowy  ok. 300 g (ja dałam vitanello z biedronki)


DODATKOWO:

paczka okrągłych biszkoptów
słodzona kawa do nasączania


WYKONANIE



Białka ubijamy na sztywno  i stopniowo dosypujemy do nich cukier. Żółtka mieszamy z proszkiem i octem, dodajemy stopniowo do piany. Mąkę przesiewamy, dodajemy partiami i delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 24 cm i pieczemy ok. 30 minut do suchego patyczka w temperaturze ok. 170-180 stopni C. Po przestudzeniu biszkopt przekrawamy na pół i nasączamy kawą. 



MASA KAWOWA:

Szklankę mleka gotujemy razem z cukrem i kawami. W drugiej mieszamy obie mąki i wlewamy na wrzące mleko, cały czas mieszając. Gotujemy przez chwilę. Budyń odstawiamy do wystudzenia. Kostkę masła ucieramy do białości, dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Porządnie ucieramy.


MASA ŚMIETANOWA:

Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody.Zimne mleko ubijamy ze śnieżkami na sztywno. Dodajemy po łyżce serek homogenizowany, miksujemy. Na końcu wlewamy żelatynę i dobrze ubijamy. Gdy masa nam stężeje smarujemy ciasto.


SKŁADANIE CIASTA:

Na pierwszy krążek ciasta nakładamy połowę masy kawowej na której układamy biszkopty nasączone w kawie. Następnie wykładamy większą część masy śmietanowej (ma być sztywna inaczej ciasto nie będzie się trzymać). Drugi biszkopt smarujemy masą kawową (dwie łyżki odkładamy) i przykrywamy masą do środka. Resztą masy kawowej smarujemy wierzch, a boki  masą białą. Torcik dowolnie dekorujemy i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego :)



8 komentarzy:

  1. PRZEPIS ZAPISAŁAM, MAM NADZIEJE ZE WYJDZIE JAK NA OBRAZKU.POZDRAWIAM I MIŁEGO DNIA ZYCZĘ...

    OdpowiedzUsuń
  2. kawy nie pije,bo nie lubię ale za to lubię desery i ciasta z dodatkiem kawy,dziwne,,wiem ale cóż :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdyby każdy lubił wszystko życie było by nudne. Dlatego powstają nowe przepisy każdy coś zmienia, dodaje i wychodzą takie oto pyszności jak ten tort. Dziękuję za wpis i pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Piękny ten tort i baaardzo kusi ten kawowy smak. Została jakaś okruszynka? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Był tak pyszny że zostało po nim tylko zdjęcie :) Pozdrawiam

      Usuń