Przepis na to ciasto znalazłam dawno temu w jakiejś gazecie. Bardzo spodobały mi się biszkopty, które wyglądają jak usta stąd taka nazwa :) Ciasto gościło u mnie wielokrotnie na różnych imprezach czy Świętach. Bardzo je lubię nie tylko za wygląd i wyjątkowy smak, ale za to że jest naprawdę proste do przygotowania. Nie obciąża również za bardzo naszego portfela :)
Polecam nie tylko na nadchodzące Święta.
2 całe jajka
szklanka cukru
2 szklanki mąki
szklanka mleka
0,5 szklanki oleju
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3-4 łyżki kakao
2 łyżki powidła, dżemu lub marmolady
MASA:
1,5 szklanki mleka
6 łyżek cukru
1 budyń waniliowy
0,5 opakowania cukru waniliowego
kostka masła 200 g
POLEWA:
0,5 kostki margaryny lub masła
3 łyżki kakao
5 łyżek cukru
5 łyżek śmietany, jogurtu naturalnego lub mleka
1 łyżka żelatyny
DODATKOWO:
ok. 30 dag okrągłych biszkoptów ( kupiłam Bonitki z Biedronki i zużyłam niecałe 1,5 opakowania)
ok. 0,5 słoika powidła śliwkowego
WYKONANIE:
Naszą pracę zaczynamy od zrobienia budyniu. Szklankę mleka gotujemy razem z cukrami, w pozostałym mieszamy budyń, wlewamy na mleko, gotujemy przez chwilę. Odstawiamy do ostudzenia.
CIASTO:
Blachę o wymiarach 25/40 cm wykładamy papierem do pieczenia. Każdy biszkopt smarujemy łyżeczką powidła i składamy ze sobą. Układamy na blachę w równych od siebie odstępach. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 150 stopni C termoobieg lub 170-180 stopni C piekarnik zwykły.
Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski, ucieramy na gładką masę. Ciasto wlewamy najpierw w wolne miejsca obok biszkoptów, a następnie przykrywamy ciastem biszkopty. Pieczemy ok. 40 minut do suchego patyczka.
MASA:
Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Dobrze ucieramy. Masę wykładamy na wystudzone ciasto i równo smarujemy.
POLEWA:
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, najlepiej w mikrofalówce. Wszystkie składniki na polewę umieszczamy w garnku, podgrzewamy aż się rozpuszczą. Gdy zacznie nam się gotować wyłączamy, dodajemy żelatynę, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Wierzch ciasta smarujemy gdy nasza polewa jest już gęsta, nie spłynie nam wtedy z masy. Placek wstawiamy do lodówki. Smacznego :)
MAŁA RADA:
Do ciasta można również dodać łyżeczkę cynamonu :)
Karolinko, ciasto wygląda ślicznie :))) Zdolna Dziewczynka z Ciebie :))))
OdpowiedzUsuńNie taka zdolna jak ty Ariano, ale bardzo dziękuję ;)
UsuńCiasto wpadło mi w oko i z przyjemnością upiekę u siebie.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę. Pozdrawiam :)
Usuńja tez upieke z ciekawosci..ładnie wygląda
UsuńZnam to ciasto i bardzo lubię. Pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję 😚😚
UsuńCzy napewno ma być szklanka i pół mleka na jeden budyń?nie wyjdzie za rzadkie?
OdpowiedzUsuńTak ma być 😊 Budyń wyjdzie gęsty.
UsuńWLASNIE PIEKE TWOJE CIASTO ZOBACZYMY JAK MI WYJDZIE POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuń