SKŁADNIKI NA OK. 12 SZTUK:
7,5 dag roztopionego masła
ok. szklanki ciepłego mleka
2,5 dag świeżych drożdży lub opakowanie suszonych
szczypta soli
7 dag cukru + łyżka do drożdży
ok. 0,5 kg mąki pszennej np. tortowej
0,5 opakowania cukru waniliowego
DODATKOWO:
marmolada do nadzienia
mleko do posmarowania
KRUSZONKA:
5 dag mąki
2,5 dag tłuszczu i cukru
WYKONANIE:
Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy trochę ciepłego mleka. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy masło, cukry, mleko, sól oraz drożdże. Porządnie wyrabiamy aż ciasto odejdzie od ręki (można także mikserem z hakiem). Miskę z ciastem przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe oraz nieprzewiewne miejsce do podwojenia.
Następnie ponownie delikatnie wyrabiamy i dzielimy na mniejsze części. Jeśli chcemy zrobić bułeczki maślane robimy kulki i układamy w tortownicy robiąc odstępy. Jeżeli mamy ochotę na ślimaczki, ciasto rozwałkowujemy w prostokąt i smarujemy marmoladą. Następnie zwijamy jak roladę i kroimy w plasterki grubsze lub cieńsze w zależności od upodobań. Ja robię małe, takie w sam raz do ręki.
Układamy w odstępach na blachę od piekarnika (wykładamy papierem) odstawiamy do podrośnięcia na 10 - 15 minut. Możemy posypać kruszonką.
KRUSZONKA:
Miękkie masło rozcieramy z cukrem oraz dodajemy mąkę. Bułeczki smarujemy mlekiem i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do zimnego piekarnika, ustawiamy na 180 stopni C, ja piekłam z termoobiegiem. Pieczemy ok. 20-30 minut, do zarumienienia. Smacznego :)
Na powyższym zdjęciu bułeczki upieczone z podwójnej porcji.
Zapraszam również na pyszną chałkę. Przepis tutaj klik :)
Przepis na drożdżówki z serem klik :)
Rewelacyjny przepis! Dziękuję :-)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę 😁 Dziękuję i Pozdrawiam 😘
Usuń