Jeśli nie piekliście kakaowej szarlotki z dodatkiem budyniu to koniecznie musicie to nadrobić. Ciasto smakuje genialnie. Jest wilgotne i w sam raz słodkie. Taki kawałek ciasta to idealny dodatek do kawy, zwłaszcza w te zimowe i długie dni. Zapraszam :)
3 szklanki mąki pszennej
3 łyżki kakao
3/4 szklanki cukru pudru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 całe jajka
kostka margaryny 250 g
1 - 2 łyżki śmietany
JABŁKA:
litrowy słoik smażonych jabłek z cynamonem lub ok. 1,5 kg świeżych
cynamon
cukier
BUDYŃ:
1 l mleka
2 budynie waniliowe (użyłam jednego oraz po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej)
10 łyżek cukru
cukier waniliowy
WYKONANIE CIASTA:
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz cukier puder przesiewamy. Dodajemy schłodzoną margarynę i siekamy lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Następnie wbijamy jajka oraz dajemy łyżkę śmietany. Zarabiamy ciasto, jeśli trzeba dokładamy jeszcze drugą łyżkę śmietany. Ciasto dzielimy na pół. Jedną część chowamy do lodówki, drugą do zamrażarki.
JABŁKA:
Jeśli nie posiadamy jabłek w słoiku, owoce obieramy i ścieramy na tarce. Zalewamy niewielką ilością wody i dusimy pod przykryciem, aż jabłka się rozpadną. Pod koniec gotowania dajemy cukier i cynamon wg uznania. Odstawiamy do przestudzenia.
Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni C ustawienie góra - dół. Blachę o wymiarach 25/ 40 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wyciągamy ciasto z lodówki, wałkujemy oraz wykładamy na blachę. Podpiekamy ok. 10 - 15 minut.
GOTUJEMY BUDYŃ:
Większą część mleka gotujemy, dodajemy cukry. W pozostałym mleku mieszamy proszek budyniowy i mąkę. Wlewamy na wrzące
mleko i chwilę gotujemy. Mieszamy żeby budyń nie przypalił się.
SKŁADANIE CIASTA:
Pyszne, już czuję zapach; )
OdpowiedzUsuńDziękuję Gosiu :) Najlepsza właśnie teraz ze świeżych jabłuszek. Polecam i Pozdrawiam :)
Usuń