Dawno nie piekłam żadnego makowca, więc przyszły Święta Bożego Narodzenia i ten pyszny placuszek zagościł na moim stole.
Mak nie jest suchy, a w połączeniu z biszkoptem smakuje super. Dla osób które jednak wolą ciasta z kremem proponuję ciasta upiec osobno i przełożyć ulubioną masą. Smacznego :)
SKŁADNIKI NA MAK:
0,5 kg maku
3 jajka
1 szklanka cukru
15 dag masła
2 łyżki miodu
4 łyżki oleju
po 10 dag rodzynek i orzechów
olejek migdałowy
4 łyżki kaszy manny
SKŁADNIKI NA BISZKOPTA:
5 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
5 łyżek oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
WYKONANIE:
Mak najlepiej dzień wcześniej płuczemy na sicie oraz zalewamy wodą lub mlekiem i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż mak roztarty w palcach zacznie się nam rozpadać. Po przestudzeniu mielimy 3 razy w maszynce do mięsa lub w blenderze. Orzechy siekamy, rodzynki zalewamy wrzątkiem a następnie osączamy na sicie. Jajka rozdzielamy, białka odkładamy na bok, żółtka ucieramy razem z cukrem oraz masłem. Dodajemy mak, bakalie, olej, olejek, miód oraz kaszę mannę. Białka ubijamy na sztywną pianę i powoli mieszamy z masą makową. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 25/40 cm i pieczemy w temperaturze 180 stopni C ok. 40 minut. Po tym czasie ciasto wyciągamy i wylewamy ciasto biszkoptowe.
BISZKOPT:
Jajka rozdzielamy i ubijamy białka na sztywną pianę, partiami dosypujemy cukier. Dodajemy po jednym żółtku. Mieszamy z olejem. Mąkę razem z proszkiem przesiewamy. Dodajemy do ciasta delikatnie mieszając łyżką. Wylewamy na mak i pieczemy ok. 20 minut. Po wystudzeniu makowiec wyciągamy żeby biszkopt był na dole. Polewamy czekoladą lub lukrem. Smacznego :)
Na powyższych zdjęciach znajduje się pyszny PIERNIK NA MAJONEZIE oraz sernik (przepis wkrótce)
PYSZNOŚCI *_*
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam :)
Usuńi dzis właśnie taki zrobię :)) Pozdrawiam, dziękuje
OdpowiedzUsuńSuper :) Napisz proszę czy wyszedł i smakował :) Pozdrawiam serdecznie :)
Usuń