BISZKOPT:
3 jajka
3/4 szklanki cukru i mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA:
2 szklanki mleka 3,2 %
duży kubek jogurtu greckiego 400 g lub śmietany
szklanka cukru
opakowanie żelatyny 50 g
ORAZ:
3 galaretki o dowolnym smaku u mnie agrestowa, rubinowa, niebieska
1 galaretka wiśniowa na wierzch
mała paczka delicji lub dowolne owoce.
WYKONANIE:
Trzy galaretki rozpuszczamy osobno w szklance wody i wlewamy do płaskiego naczynia. Jak stężeję kroimy w dowolną kostkę.
ROBIMY BISZKOPT:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Dodajemy partiami cukier oraz po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki z masą. Wlewamy na tortownicę wyłożoną papierem (tylko spód) o średnicy 26 cm i pieczemy w 170-180 stopniach ok. 20 minut do suchego patyczka. Ustawienie góra dół.
ROBIMY MASĘ:
Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy cukier oraz żelatynę. Odstawiamy do wystygnięcia. Do mleka dodajemy kubek jogurtu i miksujemy. Następnie dodajemy pokrojoną galaretkę i dobrze mieszamy. Z biszkopta ściągamy papier i umieszczamy w tortownicy.Gdy masa zacznie tężeć wykładamy na biszkopt i wyrównujemy. Chowamy do lodówki.
Czerwoną galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wody. Gdy zacznie tężeć na masie układamy delicje lub owoce i zalewamy galaretką. U mnie niestety cała się nie zmieściła. Chowamy do lodówki, żeby wszystko dobrze zastygło. Najlepiej na całą noc. Ciasto delikatnie obkrawamy i ściągamy obrzeże. Smacznego :)
MAŁA RADA:
Ciasto możemy również zrobić na biszkoptach.
MAŁA RADA:
Ciasto możemy również zrobić na biszkoptach.
Dziękuję i taki właśnie jest :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDawno u Ciebie nie byłam, a tu takie przyjemne ciasteczko czeka :)
OdpowiedzUsuńMusisz częściej wpadać, bo u mnie same słodkości :) Pozdrawiam
Usuń