To ciasto krąży ostatnio po grupach kulinarnych więc i ja postanowiłam go zrobić. I wcale się nie dziwię, że jest o nim głośno. Jest bardzo łatwe, mięciutkie, puszyste, po prostu pyszne :)
SKŁADNIKI:
3 całe jaja
3/4 szklanki cukru
0,5 opakowania cukru wanilinowego (na kg mąki)
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szklanka maślanki
3/4 szklanki oleju
POWINNY BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ
ORAZ:
dowolne owoce
cukier puder do posypania
WYKONANIE:
Jajka razem z cukrami ubijamy na białą puszystą masę, dodajemy maślankę, olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ubijamy tylko do połączenia składników. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie wymiary 25/40 cm). Wykładamy owoce w odstępach i pieczemy w 170-180 stopni C ok. 40-50 minut do suchego patyczka. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)
może być kefir i blacha prostokątna albo taka na keks
OdpowiedzUsuńrobię to ciasto z jabłkami jabłka tarłam na tarce a forma to tortownica śr 24
OdpowiedzUsuńzrobiłam i musiałam wyrzucić ponieważ na dól dałam ciasto później posiatkowane jabłka i znów ciasto z góry było upieczone jak sprawdzałam szpilką to wydawało się że spód również ale myślałam że zawału dostane jak otworzyłam tortownicę i ciasto dół mokry i jabłka wypadły być może od soku jabłkowego
OdpowiedzUsuńCiasto zawsze robię na dużej blaszce. Owoce trzeba dodać na wierzch a nie w środek. Pewnie puściły sok i ciasto się nie dopiekło. Piekłam to ciasto wielokrotnie i nigdy nie miałam tego typu przygody. Dziękuję za komentarze i Pozdrawiam :)
UsuńOczywiście maślankę można zastąpić kefirem.
Usuńa mąka tylko pszenna czy może być krupczatka
OdpowiedzUsuńCiasto zawsze robię na zwykłej pszennej, więc nie wiem czy na krupczatce wyjdzie. Wklejam link do ucieranego ciasta właśnie z krupczatką. Jest pyszne i zawsze wychodzi :) http://paninadeser.blogspot.com/2016/08/ucierane-ciasto-ze-sliwkami.html Pozdrawiam :)
Usuń