Z racji, że sezon na truskawki dobiega końca postanowiłam z nimi zrobić ostatnie ciasto. Doskwierały niesamowite upały więc włączenie piekarnika nie wchodziło w grę. Powstało ciacho na herbatnikach z jogurtowymi warstwami oraz pysznym musem, owocami i galaretką. Polecam mimo, że jest trochę pracy, ale na prawdę warto :)
SKŁADNIKI:
1 opakowanie maślanych herbatników (Bonitki z Biedronki)
1 opakowanie okrągłych biszkoptów
WARSTWA JOGURTOWA 1:
jogurt grecki 400 g
galaretka wiśniowa
3 łyżki pudru
WARSTWA JOGURTOWA 2
jogurt grecki 400 g
galaretka cytrynowa
3 łyżki pudru
0,5 tabliczki mlecznej czekolady startej na tarce
TRUSKAWKOWY MUS:
80 dag truskawek
galaretka truskawkowa
2 łyżki żelatyny
łyżka cukru pudru
ORAZ:
truskawki na wierzch
galaretka truskawkowa
WYKONANIE MUSU:
Owoce miksujemy w blenderze, przekładamy do garnka i stawiamy na małym ogniu. Dodajemy cukier i podgrzewamy. Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody. Gdy mus się zagotuje dodajemy galaretkę oraz żelatynę (najpierw wlewamy trochę musu, mieszamy i dodajemy) Dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.
ROZPUSZCZAMY GALARETKĘ TRUSKAWKOWĄ:
Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody i odstawiamy do wystudzenia.
ROBIMY WARSTWĘ JOGURTOWĄ 1
Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody. Odstawiamy do naczynia z zimną wodą. Gdy ostygnie ubijamy jogurt z pudrem oraz galaretką. Wkładamy do lodówki do lekkiego zgęstnienia.
MASA JOGURTOWA 2:
Robimy j.w wykorzystując galaretkę cytrynową oraz dodajemy startą czekoladę do masy.
SKŁADANIE CIASTA:
Blachę wykładamy folią aluminiową i układamy herbatniki.
WYLEWAMY JOGURTOWE MASY:
Wykładamy masę jogurtową 1 i wyrównujemy. Chowamy do lodówki. Następnie wylewamy masę 2.
Na warstwę jogurtową wykładamy w małych odstępach biszkopty (przycięłam z dwóch stron na równo)
Mus wlewamy najpierw w wolne miejsca, a następnie smarujemy po biszkoptach i wyrównujemy.
UKŁADAMY OWOCE I ZALEWAMY GALARETKĄ:
Owoce układamy i jeśli jest taka potrzeba kroimy na mniejsze części (pokroiłam w plasterki). Wylewamy tężącą galaretkę. Chowamy do lodówki najlepiej na całą noc.
MAŁA RADA:
Ciasto przechowujemy w lodówce i zjadamy w ciągu 2 dni.
Polecam również pyszne ciasto na biszkopcie: JOGURTOWIEC Z TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ
Polecam również pyszne ciasto na biszkopcie: JOGURTOWIEC Z TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ
Karolinko pyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Beatko :) Pozdrawiam :)
UsuńCiasto cudownie wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuję i Pozdrawiam :)
Usuń