niedziela, 2 października 2016

BARDZO PUSZYSTY SERNIK

Takiego sernika jeszcze nigdy wcześniej nie robiłam, bardzo różni się od tych ciężkich i zbitych. Jest lekki jak piórko, delikatny i od razu staje się naszym ulubionym. Przez pomyłkę zamiast kupić śmietanę 30 % wzięłam 18 % (taką do zup i sosów), którą również ubiłam i dodałam do sera. Mimo małej pomyłki wyszedł wspaniały. Znikł bardzo szybko. Polecam upiec i porównać czy wolicie tradycyjne serniki czy takie delikatne ;)








SPÓD:

2 szklanki mąki
10 dag masła
0,5 szklanki cukru pudru
1 jajko
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka gęstej śmietany

MASA:

1 kg dobrze zmielonego sera
3 budynie waniliowe
330 ml śmietany 18 % do zup i sosów lub 30 %
7-8 jajek
1,5 szklanki cukru (można dać mniej)
skórka z cytryny i sok

ORAZ:

biała czekolada
1-2 łyżki oleju



WYKONANIE SPODU

Mąkę z proszkiem i cukrem pudrem przesiać, dodać masło i posiekać. Następnie wbić jajko, dodać śmietanę i zarobić ciasto. Blachę o wymiarach 25/40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na blachę, podziurkować widelcem i podpiec ok. 20-30 minut do lekkiego pozłocenia (180 stopni C ustawienie góra- dół)

ROBIMY SER:

Ucieramy żółtka razem z cukrem, następnie dodajemy budynie , cytrynę oraz ser.
Śmietanę ubijemy na sztywno, dodajemy  do masy serowej i delikatnie mieszamy.
Ubijamy na sztywno białka i również mieszamy z masą serową. 
Wylewamy na podpieczony spód i wyrównujemy. 
Pieczemy w 170-180 stopni C ok. 1 godziny. Studzimy w piekarniku.

POLEWA


Czekoladę łamiemy, dodajemy olej i podgrzewamy na parze do rozpuszczenia. Polewamy zimny sernik,  możemy posypać kokosem, orzeszkami lub tak jak ja pokruszonymi ciasteczkami. Smacznego :)




Polecam równie pyszny i łatwy SERNIK W KAKAOWYM CIEŚCIE

6 komentarzy: