Takiego sernika jeszcze nigdy wcześniej nie robiłam, bardzo różni się od tych ciężkich i zbitych. Jest lekki jak piórko, delikatny i od razu staje się naszym ulubionym. Przez pomyłkę zamiast kupić śmietanę 30 % wzięłam 18 % (taką do zup i sosów), którą również ubiłam i dodałam do sera. Mimo małej pomyłki wyszedł wspaniały. Znikł bardzo szybko. Polecam upiec i porównać czy wolicie tradycyjne serniki czy takie delikatne ;)
SPÓD:
2 szklanki mąki
10 dag masła
0,5 szklanki cukru pudru
1 jajko
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka gęstej śmietany
MASA:
1 kg dobrze zmielonego sera
3 budynie waniliowe
330 ml śmietany 18 % do zup i sosów lub 30 %
7-8 jajek
1,5 szklanki cukru (można dać mniej)
skórka z cytryny i sok
ORAZ:
biała czekolada
1-2 łyżki oleju
WYKONANIE SPODU:
Mąkę z proszkiem i cukrem pudrem przesiać, dodać masło i posiekać. Następnie wbić jajko, dodać śmietanę i zarobić ciasto. Blachę o wymiarach 25/40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na blachę, podziurkować widelcem i podpiec ok. 20-30 minut do lekkiego pozłocenia (180 stopni C ustawienie góra- dół)
ROBIMY SER:
Ucieramy żółtka razem z cukrem, następnie dodajemy budynie , cytrynę oraz ser.
Śmietanę ubijemy na sztywno, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy.
Ubijamy na sztywno białka i również mieszamy z masą serową.
Wylewamy na podpieczony spód i wyrównujemy.
Pieczemy w 170-180 stopni C ok. 1 godziny. Studzimy w piekarniku.
POLEWA:
Czekoladę łamiemy, dodajemy olej i podgrzewamy na parze do rozpuszczenia. Polewamy zimny sernik, możemy posypać kokosem, orzeszkami lub tak jak ja pokruszonymi ciasteczkami. Smacznego :)
Polecam równie pyszny i łatwy SERNIK W KAKAOWYM CIEŚCIE
Sernik prezentuje się bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Tak sernik jest pyszniutki więc gorąco polecam :)
UsuńBardzo smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Polecam jest lekki i pyszny :)
UsuńPycha,pycha,pycha.
OdpowiedzUsuńNapiszę skromnie że to prawda ;) Dziękuję i pozdrawiam :)
Usuń