niedziela, 2 października 2016

CIASTO Z JABŁKAMI I DELIKATNĄ PIANKĄ

Wspaniała szarlotka na pysznym kruchym cieście oraz bardzo puszystą pianką. Polecam :)




CIASTO:

2,5 szklanki maki pszennej

kostka zimnej margaryny lub masła 250 g
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek 


PIANKA:

5 białek

1 szklanka cukru
2 budynie śmietankowe lub waniliowe po 40 g
0,5 szklanki oleju

ORAZ:


1 kg jabłek

cukier
cynamon





WYKONANIE CIASTA:



Przesiewamy mąkę razem z proszkiem i cukrem pudrem, dodajemy tłuszcz i dobrze siekamy. Następnie robimy wgłębienie do którego dajemy żółtka. Zagniatamy ciasto i jeśli jest taka potrzeba dodajemy parę łyżek zimnej wody. Dzielimy na 2 nierówne części, 2/3 wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wym. 25/30 cm. Podpiekamy ok. 20-30 minut w 180 stopniach C. Pozostałą część wkładamy do zamrażarki.


SMAŻYMY JABŁKA:


Jabłka ścieramy, dodajemy parę łyżek wody i dusimy, aż jabłka się rozpadną. Na koniec dosładzamy, dodajemy cynamon. Odstawiamy do wystygnięcia. 






ROBIMY PIANKĘ:

Białka ubijamy na sztywno i partiami dosypujemy cukier. Dodajemy olej i budyń.  

SKŁADANIE CIASTA:

 
Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka.


Wylewamy piankę.




Ścieramy ciasto lub jeśli nam nie zamarzło skubiemy. Pieczemy jeszcze przez ok. 30-40 minut, aż pianka i ciasto ładnie się zarumieni. 



 Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz