Wspaniała szarlotka na pysznym kruchym cieście oraz bardzo puszystą pianką. Polecam :)
CIASTO:
2,5 szklanki maki pszennej
kostka zimnej margaryny lub masła 250 g
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
PIANKA:
5 białek
1 szklanka cukru
2 budynie śmietankowe lub waniliowe po 40 g
0,5 szklanki oleju
ORAZ:
1 kg jabłek
cukier
cynamon
WYKONANIE CIASTA:
Przesiewamy mąkę razem z proszkiem i cukrem pudrem, dodajemy tłuszcz i dobrze siekamy. Następnie robimy wgłębienie do którego dajemy żółtka. Zagniatamy ciasto i jeśli jest taka potrzeba dodajemy parę łyżek zimnej wody. Dzielimy na 2 nierówne części, 2/3 wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wym. 25/30 cm. Podpiekamy ok. 20-30 minut w 180 stopniach C. Pozostałą część wkładamy do zamrażarki.
SMAŻYMY JABŁKA:
Jabłka ścieramy, dodajemy parę łyżek wody i dusimy, aż jabłka się rozpadną. Na koniec dosładzamy, dodajemy cynamon. Odstawiamy do wystygnięcia.
SMAŻYMY JABŁKA:
Jabłka ścieramy, dodajemy parę łyżek wody i dusimy, aż jabłka się rozpadną. Na koniec dosładzamy, dodajemy cynamon. Odstawiamy do wystygnięcia.
ROBIMY PIANKĘ:
Białka ubijamy na sztywno i partiami dosypujemy cukier. Dodajemy olej i budyń.
SKŁADANIE CIASTA:
Wylewamy piankę.
Ścieramy ciasto lub jeśli nam nie zamarzło skubiemy. Pieczemy jeszcze przez ok. 30-40 minut, aż pianka i ciasto ładnie się zarumieni.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz