Bardzo lubię naleśniki z serem a zwłaszcza takie przypieczone i chrupiące. Pychota :)
SKŁADNIKI NA CIASTO:
2 szklanki mąki
ok. 1,5 szklanki mleka
0,5 łyżeczki cukru
szczypta soli
1 jajko
NA SER:
40 dag twarogu
cukier do smaku
2-4 łyżki śmietany
otarta skórka z cytryny
troszkę soku z cytryny
ORAZ:
smalec do smażenia
WYKONANIE CIASTA:
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą na gładką masę. Odstawiamy na ok 20-30 minut. Jeśli ciasto jest za gęste dolewamy jeszcze mleka. Po tym czasie smarujemy patelnie smalcem i gdy dobrze się rozgrzeje smażymy naleśniki na złoto z obu stron.
ROBIMY SER:
Mikserem ucieramy ser z cukrem na gładką masę, jeśli jest bardzo gęsta dodajemy śmietanę oraz cytrynę. Porządnie wyrabiamy.
NA KONIEC:
Naleśniki smarujemy 2 łyżkami sera, składamy i smażymy z obu stron aż będą przypieczone. Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
Z podanych składników wychodzi ok 12-15 sztuk.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz